Idag landar statsminister Fredrik Reinfeldt i Turkiet för överläggningar med premiärminister Recep Tayyip Erdogan. På agendan står bland annat det svenska EU-ordförandeskapet, Turkiets medlemsskapsförhandlingar med EU samt finanskrisen och klimatfrågan.

Statsminister Fredrik Reinfeldt reser bland annat till staden Kulu, från vilken ca 30 000 turkar utvandrat till Sverige. Där kommer Fredrik Reinfeldt att träffa borgmästaren och samtala med lokalbefolkningen om de svensk-turkiska relationerna och närmandet till Europa. Kulu är en stad med tydlig prägling av sina nära band till Sverige. I Kulu finns bland annat Olof Palmes park, som statsminister Reinfeldt avser att besöka.

Yilmaz Kerimo (s), riksdagsledamot och ordförande för Södertälje arbetarkommun, undrar, i en skriftlig fråga, om statsministern kommer att ta upp frågan om mänskliga rättigheter och bättre villkor för minoriteter som ett villkor för EU-medlemskap. Kerimo anser att diskrimineringen är särskilt tydlig i sydöstra Turkiet.

– Då demokrati och mänskliga rättigheter är områden där Turkiet hittills uppvisat tydliga brister i, undrar jag om statsministern är beredd att betona vikten av det villkor för EU- medlemskap som menar att den pågående diskrimineringen av minoritetsgrupper i Turkiet måste upphöra, säger Kerimo.

För att Sverige, som blivande EU-ordförande, även ska få en bild av den mångkulturella problematiken anser Kerimo att det vore bra om statsministern besökte städer som Diyabakir och Midyat i sydöstra Turkiet.

– Det är städer som har stora kurdiska och kristna assyriska/syrianska minoriteter, avslutar Kerimo.