Ekrem Bilek, ordförande för Siirt Medical Board i Turkiet, har i ett öppet brev förklarat att han åtar sig att bygga ett hus till den första assyriska familjen som återvänder till sina hemtrakter. Handlingen är ett steg mot försoning mellan kurder och assyrier för folkmordet Seyfo, 1915.

I brevet till allmänheten, som finns publicerad på Seyfo Centers webbplats, skriver Bilek att ansvaret för folkmordet visserligen ligger hos politiska myndigheter. Däremot är den som sitter tyst också skyldig till samma brott. Varje individ, speciellt intellektuella, som hyllar mänskliga värden har ett ansvar att konfrontera, fördöma och straffa dessa brott.

Bilek skriver också att vare steg, hur litet det än är, är viktigt i syfte att inte tillåta en upprepning av liknande tragedier. Han hyllar Behzat Bileks (Berzan Boti) beslut att återlämna markegendomar till assyriska ägare med att själv föregå med gott exempel. Ekrem Bilek väljer därför att ålägga sig själv att bygga ett hus till den första familj som återvänder till sitt land.