Arvet från fadern visade sig vara egendomar som togs från assyrier som mördats under folkmordet 1915. Nu ber Berzan Boti om ursäkt för vad hans förfäder gjort och lämnar tillbaka hus och landområden till de rättmätiga ägarna.

I slutet av 2008 bröts ett 90-årigt tabu om 1915 händelserna. Cirka 200 turkiska intellektuella startade ett upprop och bad armenierna om ursäkt för det som hände 1915. Folkmordet, Seyfo, kallas för ”den stora katastrofen” i uppropet.

Berzan Boti, från staden Siirt i sydöstra Turkiet går ännu längre och lämnar över sina egendomar till Seyfo Center. Egendomarna som består av stora landområden och hus ägdes av assyrier före folkmordet 1915. Efter folkmordet togs dessa egendomar av Berzan Botis förfäder.

För ett år sedan kontaktade Berzan Boti Seyfo Center. I brevet ber han om ursäkt för det som hände 1915 och framför sin vilja att lämna tillbaka egendomarna till sina rättmätiga ägare. I brevet skriver han följande:

”När jag fick veta att egendomar som jag och mina bröder ärvt från vår far inte var våra egna, utan är egendomar som tagits över efter de mördade assyrierna under 1915 kände jag en obeskrivlig skuldkänsla och skam. Jag funderade i åratal innan jag tog detta beslut. Jag satte mig i de drabbades ställe. Jag har personligen bett alla assyrier och armenier jag har mött om ursäkt. Men detta gjorde mig inte kvitt brottet som mina förfäder hade begått. Även om jag personligen inte är ansvarig för det som hände 1915 kände jag att jag måste göra mer än bara att be om ursäkt. Till sist beslutade jag mig för att lämna över egendomar som jag ärvt från mina förfäder till Seyfo Center som ihärdigt arbetar för ett erkännande av folkmordet 1915.”

Berzan Boti har genom en notarius publicus skrivit under ett överlämningsdokument där han skriver över egendomarna till Sabri Atman, grundaren av Seyfo Center. Atman som tog emot brevet menar att Berzan Botis agerande är hedervärt.

– Detta är början, jag hoppas att andra som sitter tysta och skaffat sig rikedomar under folkmordet träder fram och tar sitt ansvar som Berzan Boti gjort, säger Sabri Atman.

Av säkerhetsskäl vill Berzan Boti inte framträda med sin riktiga identitet. Överlämningen av egendomarna till Seyfo Center kommer att ske under en presskonferens i Sverige under våren.