Svarta kläder är något som förknippas med sorg och bärs som tradition av assyrier före och under begravningsprocessen, det är något Meryem Demirel vill ändra på för folk som inte står nära den bortgångne och framför sina synpunkter kring ämnet i denna insändare.

Att nära anhöriga till en bortgången bär svarta kläder under sorgetiden fram till begravningsprocessen är slut är fullt förståeligt – även när man håller minnesårsdagen. Men dessa klädkoder bör inte gälla kvinnor, i vart fall inte de som har en avlägsen relation till den bortgångne eller hans närmast anhöriga och vill bara besöka minnesstuden för att beklaga sorgen. Själva kulturen kring detta är väldigt bra men klädkoden är av negativ art, folk bör få klä sig som de vill utan att det baktals på grund av att man avviker från de svarta kläderna.

Männen däremot kan klä sig lite hur som helst utan att det kommer några starka reaktioner, vilket är en fråga som bör lyftas med tanke på jämställdhet. Den dagen det blir min tur vill jag att att alla kommer som de är och beklagar sorgen – det ska inte tolkas som respektlöshet om folk väljer annan klädsel än det svarta.

Kyrkan bör påtala att klädsel är fritt val och ska inte tolkas som respektlöshet eller liknande om man väljer avvikande kläder.

Det viktiga är inte vilka kläder som man har när man besöker lokaler och kyrkor i samband med personers bortgång utan att man går dit för att visa sin respekt.

Meryem Demirel