Folkpartisten och riksdagskandidaten Robert Hannah skriver om sitt arbete för det assyriska folket och kallar på svensk-assyriers stöd under valet.

Det är snart 100 år sedan de flesta av världens assyrier slaktades under ”Seyfo”. Folkmordet är idag bortglömt av omvärlden. Men historien upprepar sig. Än idag genomlever assyrierna som finns kvar i Irak och Syrien en skräckens tid med etnisk rensning och brott mot mänskligheten medan världssamfundet ser mellan fingrarna.

Det räcker inte längre att sitta hemma och diskutera politik vid köksbordet. Det är dags att vi assyrier tar plats i det offentliga Sverige för att uppmärksamma att vad som händer oss i Mellanöstern är ett brott mot mänskligheten. Vi måste kräva självstyre på Ninevehslätten om vi ska ha en chans att överleva som folk. Historien har visat att vi inte kan vänta på att någon ska göra jobbet åt oss. Det är dags att kavla upp ärmarna och börja kämpa politiskt. För vår egen skull men främst för våra bröder och systrar i Mellanöstern.

Jag är stolt assyrier och kandiderar till riksdagen för Folkpartiet från Göteborgs kommun och Stockholms båda distrikt. I riksdagen kommer jag kämpa så hårt jag kan för att lyfta assyriska frågor. Jag behöver 1500 röster för att komma in från Göteborg – jag ber därför allra ödmjukast om mina assyriska bröders och systrars i Göteborgs stöd. 

Folkpartiet som jag kandiderar för är Sveriges assyriervänligaste parti. År 2005 blev partiet det första parti i Sverige att erkänna folkmordet Seyfo. 2011 beslöt Folkpartiet att verka för att Sverige tar upp den etniska rensningen av kristna i Irak i internationella organ. Samma år beslöt partiet att Sverige ska driva frågan om att skapa ett lokalt självstyre för assyrier på Ninevehslätten i nordvästra Irak. Med dessa beslut i ryggen har jag möjlighet att påverka mitt parti ännu mer i assyriska frågor.

Min uppmaning till assyrier i Göteborg inför valet 2014 är – ge mig chansen att för kämpa för vår omta atourayta /umtho othourayto i Sveriges parlament. En röst på mig är en röst för det assyriska folkets rättigheter i Irak och Syrien.

Robert Hanna