En ensam huligan springer in på Södertäljes fotbollsarena och de feta rubrikerna poppar genast upp i svenska medier; ”Skandalscener när Assyriska åkte ur”. Text-TV, Rapport, Aktuellt, TV4, nätsajterna för Aftonbladet, SvD och DN, alla ville de vara med och förmedla denna ”stora” händelse. Men att assyrierna håller på att utrotas från sitt ursprungsområde i Irak; det är inte värt att rapportera om.

På nyheterna kunde man se hur en ensam huligan springer in på planen under Assyriskas ödesmatch i söndags. En person som springer in på planen under pågående match och en publik som kastar in saker på plan är tyvärr inte alls främmande för fotbollen, varken i Sverige eller i den övriga världen. Men i söndags var det speciella omständigheter. Det så kallade invandrarlaget Assyriska spelade. Vad som i andra fall hade blivit en fyllig notis blev istället söndagens stora nyhet i flera av riksmedierna. Ordet ”skandal” upprepades och fyrans Nyheterna började till och med sin stora kvällssändning med att berätta om ”den stora skandalen”.
 
Bråk och annat tjafs under matcher mellan två helsvenska lag blir fina gulliga notiser. Det kan var och en som följer svensk fotboll intyga. Söndagens omfattande och uppförstorade rapportering kring Assyriskas match visar, med större tydlighet än någonsin, att man som invandrare blir betydligt mer uthängd än en etnisk svensk. Medvetet eller omedvetet, det vet jag inte. 

De senaste veckorna har Assyriska riksförbundet kritiserat public service företagen för den obefintliga rapporteringen om den katastrof som nu drabbar assyrierna i Irak. Den våg av  mord och förtryck mot dom kristna assyrierna från islamisternas och kurdiska partiernas sida håller på att få till följd en etnisk utrensning av en sjutusenårig assyrisk kultur i tvåflodslandet. Det känner inte Sverige till. Men Sverige känner till att en huligan sprang in på en fotbollsplan i Södertälje i söndags. Tack svensk media!

Visst är det en skandal att en man lyckades springa in på plan under matchen och att publiken kastade in saker på plan. Det är lika mycket skandal när svenska lags supportrar slår varandra gula och blå inför eller efter matcher, vilket händer alldeles för ofta. Men söndagens riktiga skandal stod svensk media för. Den oproportionerliga rapporteringen kring de negativa händelserna under matchen bevisar att det verkligen existerar ett a och ett b-lag i detta land. Assyriska FF och många fler i Sverige får helt enkelt inse att de är förpassade till B-laget.