SVT:s Aktuellt och Dagens Nyheter är de två senaste svenska mediaorganisationer som uppmärksammar situationen för assyrier i Syrien och den tilltagande flyktingvågen till Sverige.
– Vi jobbar hårt med att få assyriernas röst hörd, säger ARS ordförande.

I ett längre inslag under Aktuellt sändningen igår kväll uppmärksammades situationen för kristna i Mellanöstern i allmänhet och assyrierna i synnerhet. Problematiken som lyftes fram i inslaget är sällsynt i svensk media. Gästen i Aktuellt-studion, Fredrik Malm som är utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, lyfte fram att ”de kristna” som man talar om är ursprungsbefolkningen i området och att de har sina rötter i civilisationer som är mycket äldre än kristendomen. Inslaget kan ses här (spola fram till minut 22:50) 

Idag hade även Dagens Nyheter ett längre reportage om flykten från Syrien med fokus på assyriernas ohållbara situation. DN lyfter bland annat fram att många assyriska egenföretagere i Sverige hjälper sina släktingar med arbetstillstånd.

Assyriska Riksförbundet uttalar sig både i Aktuellt inslaget och i DN reportaget med anledning av den tilltagande strömmen av assyriska flyktingar som söker sig till Sverige. 

– Svensk media och svenska politiker måste få kännedom om assyriernas situation och det är något vi arbetar med ständigt i egenskap av intresseorganisation parallellt med den praktiska humanitära hjälp vi försöker få fram till assyrier i Syrien, säger Riksförbundets ordförande Afram Yakoub.