Under hela juli månad ställer den assyriske konstnären Sardanapal Asaad ut nya teckningar i Sockerbiten, en lokal förening i Ritorp, Solna, strax utanför Stockholm. Teckningarna är porträtt av kända svenska profiler.

Sockerbiten är en förening under Solna Stad med kulturella verksamheter. Sardanapal Asaad, känd bland assyrier för sina kolteckningar över assyriska profiler, har sedan länge haft tankar på att fortsätta på samma koncept fast också med svenska profiler. Utställningen i Sockerbiten, som har temat svenska ikoner, är därför mycket efterlängtad av Sardanapal själv.

– Det känns hedrande för mig att få porträttera dessa svenska ikoner. De är inte bara författare, filmare och konstnärer. De är internationellt kända svenskar och representerar Sverige utåt. De är som symboler för Sverige och svenskar själva är stolta över dessa profiler. Jag vill visa min uppskattning för den svenska kulturen genom mina nya teckningar. Själv har jag tagit många lärdomar av de svenska konstnärerna Alexander Roslin, Carl Larsson och Anders Zorn, som jag porträtterat i denna nya serie svenska ikoner jag gjort speciellt för utställningen, säger Sardanapal till Hujådå.

Tekniken Sardanapal använt för majoriteten av de nya målningarna är tuschmålning. Tidigare har han ritat mycket i kol, senare i olja och nu alltså i tusch.

– Jag ville göra något annorlunda denna gång. Konsten har många olika stilar. Det finns olika tekniker och olika skolor. Jag tycker att det är viktigt att variera stilar emellanåt. Konsten blir mycket mer intressant att ta del av när den är mångsidig, säger han.

Sardanapal har specialiserat sig i att måla porträtt. På frågan varför svarar han att det är det svåraste som finns när det gäller konst.

– Utmaningen av svårigheten ledde mig in på porträttmålning. När man ritar ett porträtt är det viktigt att porträttet liknar personen som porträtteras. Porträttmålning är svårare att göra än t.ex. landskap. När man gör landskap spelar det inte så stor roll om det är ett eller två träd, om det är tre eller fyra fåglar. Man målar som man känner för. Men det är också bra. Landskap är fint och vackert. Jag har målat det, det är något jag skulle vilja göra mer av i framtiden, säger Sardanapal. 

När då?
– Vi får se, det är något jag vill göra, men en del viktiga assyriska/syrianska profiler som jag inte målat tidigare står näst på tur. Det är viktigt att de också uppmärksammas för det arbete de gjort. De har spelat en minst lika stor roll för vårt folk som de profiler jag tidigare ritat och målat. Jag vill även i framtiden måla stilleben och assyriska/syrianska traditionella och kulturella motiv, säger Sardanapal och välkomnar alla till utställningen och vernissagen.
Tider: 1 juli-31 juli måndag-fredag (ej helg) kl. 10.00-18.00
Vernissage fredag 4 juli kl. 16.00
Utställningen är öppen för alla.

Plats: Sockerbiten i Ritorp
Regementsgatan 23, Solna
Buss 509 till Ulriksdal idrottsplats
Buss 540 till Ritorp