Assyriska fortsätter sin segermarsch under försäsongen och tog idag tredje raka vinsten när laget mötte allsvenska Djurgårdens IF hemma på Södertälje Fotbollsarena. Och som man gjorde det. Efter en fullständig dominans i första halvlek vann Assyriska med klara 3-0. I februari-kylan var det spelet som värmde storpubliken på cirka 1200 frusna själar.

Man ska inte dra allt för stora växlar av träningsmatcher sägs det. Det kanske stämmer. Men faktum är att AFF hittills imponerat mycket stort. Mot Djurgården fortsatte den fina trenden. Det gjorde det inte mindre imponerande att Djurgården ställde upp med fullt manskap och med flertalet landslagsmeriterade spelare på plan. Mattias Jonson, Mattias Concha, Pa Dembo Touray, Patrik Amoah (förra säsongen i AFF) och den assyriske produkten Stefan Batan var alla ombytta.

Redan i femte minuten hade Marklund ett farligt inlägg som hamnade tätt utanför Dembos vänstra stolpe. Två minuter efter skulle utdelning komma. Charles Sampson avancerar framåt efter ett väggspel med Tompuu och får till ett skott som touchar AFF forwarden Lumnica och studsar tillbaka till Sampson. Sampson får tid på sig att placera in bollen otagbart för framrusande Dembo i målet. Men AFF var inte nöjda där.

I elfte minuten får Sampson bollen vid mittlinjen och ser att Atiku sticker i djupled på högerkanten. En perfekt crossboll av Sampson till Atiku gör att denne får tid på sig att titta upp och se Marklund inne i boxen. Rutinerade Marklund gör inget misstag. 2-0 direkt på volley upp i nättaket bakom en förvånad Dembo som inte alls var beredd på det avslutet. Här började man mysa och tänka på Svenska Cup matchen mot DIF för tre år sen, där AFF förödmjukade dåvarande svenska mästarna på hemmaplan med sex landslagsspelare på plan. 4-0 slutade det då och visst fanns det liknelser med denna match. 2-0 efter 10 minuter talar sitt tydliga språk.

Efter Assyriskas starka inledning började spelet avta. Under stora delar av resterande första halvlek hade dock AFF mest boll och rullade fint ut Djurgården. Då och då stack DIF upp och fick halvchanser att reducera, som till exempel efter en halvtimmes spel när Mattias Jonson fick till ett bra skott från distans som Frealdsson i AFF målet fick fingrarna på och tippade ut (via stolpen). Mittfältet agerade lugnt och gav fint understöd till Marklund och Lumnica på topp.

En rolig sekvens i spelet var när Atiku, med fem minuter kvar av första halvlek, hade bollen vid hörnan och försökte slå in bollen med tre DIF spelare mot sig. Luminca och Marklund kom till undsättning och sprang i luckor mellan försvararna. Med tio pass mellan AFF spelarna såg det ut som en känd träningsövning i fotbollen som kallas för ”kvadraten”, där en-två spelare springer i en kvadrat och försöker ta bollen av fyra spelare som passar bollen mellan sig. Lumnica gjorde slut på DIF spelarnas lidande genom att göra en dubbel-överstegsfint och slå in bollen till Marklund, som vid det här laget tagit sig in i straffområdet. Sekvensen fick även DIF anhängarna att applådera.

Innan första halvlek var slut fick AFF återigen utdelning för det fina anfallsspelet. Ständigt farlige Lumnica fick ett fint inlägg av nyförvärvet Lorentzon på högerkanten och avslutade mycket kyligt trots hård bevakning från DIF försvaret. Ett riktigt klassmål.

I andra halvlek gör Djurgården ett par byten. In kommer bland annat assyriern Stefan Batan på vänsterkanten. Batan gjorde ett piggt inhopp och låg bakom det mesta i Djurgårdens anfallsspel. Ute på plan blev spelet jämnare och DIF kämpade på för att förbättra siffrorna, dock utan resultat mot den Assyriska muren med Conateh och Bengtsson som mittlås. Hög press och tätt markeringsspel gör att Djurgården inte kommer loss. Innan matchen pratades det om att Djurgården övat anfallsspel under hela föregående veckan och att fokus skulle ligga på det i denna match. Som Djurgårdens tränare hade jag blivit oroad efter dagens insats.

Allt som allt såg det bra ut för Assyriska. Försvaret var mycket stabilt och agerade med pondus. Provspelande Sargon Simonsson gjorde en bra match som vänsterback och mittbacksparet Conateh/Bengtsson fungerade utmärkt precis som förra matchen. På mittfältet var Sampson duktig. Gabriel Rhawi fick starta på vänstermittfältspositionen och gjorde det bra mot rutinerade Djurgården. På topp fanns Marklund som target-player tillsammans med hypersnabbe Lumnica. Dessa två gjorde en kanonmatch och verkade trivas tillsammans. Lumnica visade att det finns fullgoda alternativ för Peter Lenell att välja på när det börjar dra ihop sig.