Turkiska CNN meddelar att ett bokförlaget Zirve i Malatya, Turkiet, överfölls av turkiska nationalister och att tre kristna har mördats. Orsaken skulle vara att bokförlaget, bland annat, trycker Bibeln och annan kristen litteratur. Kristna journalister och författare för en otrygg tillvaro i ”demokratiska” Turkiet.

Tre personer vid bokförlaget Zirve fick igår kväll halsen avskuren. Turkiska nationalister har tidigare hotat bokförlaget om de inte slutar med att sprida kristna texter. Igår verkställde de hotet. Turkiska CNN meddelar också att sex personer anhållits för dådet.

Detta är inte första gången som turkiska nationalister sätter sina hot mot kristna i verket. Det är inte heller första gången som författare och journalister får sätta livet till i det som kallas ett ”demokratiskt” Turkiet. De här morden är en uppföljning på mordet på armeniske journalisten Hrant Dink tidigare i år.

Malatya är, sedan länge, känt som ett starkt nationalistiskt fäste. Det var här som, mannen som sköt påven Johannes Paulus II i Rom 1981, Mehmet Ali Agca föddes.

Om Turkiet verkligen vill bli medlem i EU måste landet först kunna slå vakt om yttrandefriheten och på allvar skydda sina minoriteter.