Publiken förväntade sig ett revanschsuget Assyriska i rött bortaställ. Istället fick de en turkos variant som förlorade med hela 1-5 i bortamötet mot bottenlaget IFK Norrköping. Det är första gången Assyriska släpper in fem mål i superettan.

Det turkosa bortastället var en överraskning för majoriteten av fansen. Många trodde att det var en miss av materialaren, som glömt rätt matchdräkt hemma i Södertälje. Chocken blev störst för Assyriskas mittfältare Andi Toompuu, som lider av färgblindhet. Han hade svårt att urskilja sina lagkamrater från motståndarna. Redan i 25:e minuten fick han nog och bytte ut sig själv. Då ledde redan Norrköping med 2-0.

I det här läget hade Assyriska ännu inte gett upp, utan man försökte att reducera innan halvtidsvilan. Bäst läge hade också Nahir Besara, vars tunga skott gick tätt utanför ena stolpen. Istället var det Norrköping som kunde gå till 3-0 precis innan halvtidsvilan. Tungt för Assyriska som i avslutsstatistiken hade 3-3, men låg under med 0-3.

I andra halvlek kom Assyriska ut med röda matchtröjor, som de lånat av IFK Norrköping. Halvleken han knappt börja, innan domaren blåste straff för Norrköping. Det var en dåligt slagen straff som Oscar Berglund räddade. Dock hinner inte Assyriska hämta andan innan Daniel Bamberg rundar Lamin Conateh och serverar Russel Mwafulirwa till 4-0.

Med 35 minuter kvar och fyra baklängesmål inser spelarna att slaget är förlorat. Det blir frustrerat och stressat. Ingen är riktigt fokuserad när de får bollen och i avslutsmomenten saknas kyla och beslutsamhet. Innan Eddie Moussa gör reduceringsmålet i 90:e minuten hinner Norrköping gå till en 5-0-ledning.

Vad sak man säga efter ett sådant resultat? Vad KAN man säga? Att skylla på färgblindhet som resultat av färgen på matchtröjorna ursäktar inte spelarnas tafatta inställning. Det är bara få spelare som gör en godkänd insats och det måste till en attitydsförändring inför de två kommande matcherna mot topplagen Mjällby och Sundsvall. Annars är det risk att laget står inför flera bottennapp av den vi bevittnade igår.

För övrigt

..är det intressant att notera, i diskussionen om huruvida vi är ett invandrarlag eller inte, att IFK Norrköping hade sex spelare med utomnordisk bakgrund i sin startelva, medan Assyriska endast hade tre.

..kvarstår frågan om vem som kläckte den ”briljanta” idén om att byta de röda bortaställen mot de turkosa. Hade resultatet blivit annorlunda kunde alltså Zelge Fans ha sjungit ”Vi é bästa blå-vita laget”.