Högt uppsatta turkiska officerare hade gjort långtgående planer på att terrorisera icke-muslimer i Turkiet. I den stora Ergenekon-härvan har nyligen en välplanerad terroroperation avslöjats. Operationen som kallas ”Kafes Operasyonu Eylem Planı”, på svenska ”Verkställandet av bur-operationen”, gick ut på att utrota den kvarvarande lilla skara kristna som lever i Turkiet idag.

Planen avslöjades när polisen grep Levent Bektas, en major i den turkiska armén. Bevismaterialet som har beslagtagits avslöjar mer än 27 officerare och högt uppsatta militärer som är inblandade i komplotten mot de kristna.

För att kartlägga kristna nyckelpersoner och sedan mörda dessa har terrornätverket gjort inbrott hos och stulit datorer från en grekisk församlingsförening. Syftet med det var att komma åt församlingens medlemslistor.     

– När vårt kontor tömdes på datorer och pärmar blev församlingsmedlemmarna mycket oroliga. Sedan mordet på munken Santoro, Journalisten Hrant Dink och det brutala mordet på tre förlagsarbetare i Malatya lever kristna i ständig skräck, säger advokaten Kezban Hatemi som representerar grekisk-ortodoxa patriarkatet i Konstantinopel (Istanbul).

Den 28 november 2007 kidnappades den syrisk-ortodoxa munken Daniel Savci i Turabdin i sydöstra Turkiet. Munken lyder under St: Gabriel klostrets biskopssäte som turkiska staten försöker konfiskera. Några dagar senare hittades munken misshandlad. En kort tid efter grep polisen några byvakter, en statssanktionerad milis underordnad den turkiska armén, för kidnappningen. Många insatta menar att kidnappningen var ett riktat hot mot de kvarvarande assyrierna i Turabdin.  

Kristna skulle attackeras över hela landet. För att förverkliga de strategiska attackerna kartlades landets kristna befolkning, där man pekar ut 939 nyckelpersoner från olika delar i landet som potentiella måltavlor. 

Den fullständigt detaljerade operationen består av fyra faser: Förberedelse, sprida skrämselpropaganda, bilda opinion och verkställa.

Tidningen Taraf som tagit del av uppgifterna har publicerat flera artiklar om detta. På sin hemsida redogör tidningen utförligt för hur planen på att attackera kristna skulle genomföras.

Nedan följer några punkter som utgör planens huvudlinjer:  

– Kristna kartläggs 
–  Kända och rika kristna affärsman kidnappas
– Systematiska bränder och plundring av kristnas affärer
– Den armeniska tidningen AGOS skall utsättas för flera sprängattentat
– Mordpatruller verkställer attentat mot utvalda personer
– Kristnas begravningsplatser sprängs
– Kyrkor och institutioner som tillhör de kristna skulle sprängas
– Lägga skulden på påhittade militanta organisationer

Under i slutet av 1980-talet till 2000-talet har tusentals mord begåtts, bland dessa fanns även flera kristna. Gärningsmännen för morden har aldrig hittats. Men officiellt har man systematisk pekat ut en organisation vid namnet ”Hizbullah”. 

En militärarsenal förser nätverket med vapen. Polisen som har följt upp spåren har även vid en husrannsakan i Poyrazköy utanför Istanbul hittat vapengömman som skulle användas vid attentaten. Bland vapnen fanns alltifrån C4 sprängämnen till Uzi handeldvapen och andra avancerade vapen.

Enligt tidningen Taraf har majoren Eren Günay gripits för att ha försett attentatsmännen med vapen och ammunition. Enligt tidningen tyder mycket på att planen är sanktionerad av den högsta turkiska militärledningen.

Under en längre tid har kristnas hus, egendom och affärer i kristnas område i städerna Istanbul och Izmir märkts för att peka ut dem. Riksdagsledamoten Sebahat Tuncel uppmärksammade den turkiska regeringen med en skriftlig fråga i somras. Frågan ställds till inrikesministeriet om vad regeringen avser att göra mot att kristna egendomar märks och kristna personer pekas ut. Än idag har regeringen inte besvarat frågan.

Så länge attackerna riktades mot kristna och andra minoritetsgrupper har den Turkiska regeringen agerat likgiltigt. Inte förrän det styrande regeringspartiet AKP kände sig själv hotad började man agera. De senaste åren har relationen mellan regeringen och militären varit spänd och flera gånger har militären gjort ansatser till att göra statskupp utan att lyckas fullt ut. 

[FOTNOT: Ergenekon är ett terrornätverk som består av många olika element, från militärer till lärare finns många yrkesgrupper representerade i nätverket, det kallas även för ”den djupa staten”.]

Dikran Ego
Frilansjournalist