Tuma Celik, parlamentsledamot i Turkiet har uteslutits ur det kurdiska HDP partiet då han misstänks för våldtäkt mot en kvinna.

Tuma Celik valdes in i det turkiska parlamentet under de senaste nationella valen av kurder genom det kurdiska partiet HDP. Valet av Tuma Celik i Turkiet har betraktats som en gåva från PKK till Dawronoye-gruppen för att den har hjälpt den kurdiska gruppen att på ett effektivt sätt splittra den assyriska folkgruppen i Syrien och ge PKK/YPG ett alibi och täckmantel för den systematiska rensningen av assyrier från nordöstra Syrien eller Gozarto. Dawronoye-gruppen i Syrien har själva begått en rad brott mot den egna gruppen i Syrien på uppdrag av den kurdiska milisen YPG.

Den misstänkta våldtäkten mot en kurdisk kvinna ska ha skett för över ett år sedan i dawronoye-gruppens förening i Midyat som styrs av Evgil Turker, en annan framträdande medlem av dawronoye-gruppen i Turkiet. Enligt uppgifter i assyrisk och turkisk media ska kvinnan ha hotats av Tuma Celik och Evgil Turker och därför länge inte vågat gå till polisen. Den mansdominerade kulturen i Turkiet och särskilt i de sydöstra delarna av landet skrämmer många kvinnor från att anmäla sexuella övergrepp.

Enligt en del insatta ska övergrepp mot ytterligare två kvinnor ha ägt rum i Dawronoye-sektens föreningslokal i Midyat.

Evgil Turker, Dawronoye-representant för föreningen i Midyat där sexuella övergrepp ska ha skett.

Tuma Celik som är gift och har vuxna barn står nu inför ett mångårigt fängelsestraff om han fälls. Oavsett om han fälls eller inte så har han redan uteslutits av HDP-partiet och därmed tappat sin plats i parlamentet. För Dawronoye-gruppen är händelsen ett kännbart bakslag.

Dawronoye-sekten misstänks sedan länge för övergrepp mot många unga kvinnor som engagerat sig i gruppens TV-kanal Suroyo-TV i Södertälje eller andra verksamheter. Flera unga kvinnor som lämnat gruppen har beskrivit den som hänsynslös sluten sekt med systematiska sexuella övergrepp.

Metin Rhawi, en framträdande medlem i Dawronoye-sekten som ofta syns i gruppens kanal Suroyo-TV som finns i Södertälje.

På Suroyo-TV hyllas den våldtäktsmisstänkta Tuma Celik som en stor hjälte sedan nyheten slog ner för två dagar sedan.