Mellan 1970 – 2007 mördades fler än 70 assyrier i turkockuperade Assyrien. I de flesta fall har ingen fällts för morden.

I många fall var mördarna kända men inga personer greps för dessa systematiska mord. I några fall var det turkiska poliser eller militärer som dödade civila assyrier. Men den förkrossande majoriteten av morden begicks av medlemmar ur kurdiska klaner från närliggande byar.

Detta är ett återkommande mönster som känns igen från folkmordet Seyfo. Den kurdiska terrororganisationen PKK:s uppkomst i slutet av 70-talet innebar en kraftigt sämre säkerhetssituation för assyrierna. PKK har på ett systematisk sätt opererat i assyriska byar i Turabdin, Hakkari och Şırnak. 
Terrorgruppen hade flera strategiska avsikter med att flytta konflikten till dessa assyriska områden. 

Ett primärt mål tycks ha varit att politiskt förslava assyrierna för sin egen agenda. Ett annat mål var att rent fysiskt ställa assyrierna i korselden mellan PKK och den turkiska militären. Ju fler assyrier och kristna som dödas desto bättre för PKK:s propagandamål att peka ut Turkiet som en skurkstat och framställa kurderna och PKK som de goda. PKK:s strategi satte assyrierna i en rävsax och gjorde dem del i en konflikt som inte hade med dem att göra. Resultatet av denna strategi blev den demografiska förändring vi har bevittnat. Den klämda assyriska befolkningen flydde eller tvingades att fly och in flyttade kurder. PKK förändrade därmed demografin till kurdisk fördel genom att medvetet flytta kriget och konflikten till assyriska områden. 

Med facit i hand kan vi se att assyrierna i Hakkari och Şırnak-regionerna utplånades nästan helt. Byarna brändes flera gånger av turkisk militär med förevändningen att PKK gömmer sig i området. Även i Turabdin tömdes många byar och områden som dominerades av assyrier har demografiskt förändrats drastiskt till kurdisk fördel sedan dess. Utan denna demografiska förändring skulle antalet assyrier i denna region idag ligga på mellan en halv och en miljon, istället för dagens cirka fem tusen assyrier.

Assyria TV sände nyligen en intervju med författaren Abrohom Mirza som har dokumenterat en stor del av dessa systematiska mord och den resulterade fördrivningen av assyrier från sina ursprungsområden. Den två och en halvtimme långa intervjun beskriver de flesta av morden som hade begåtts mot assyrier av kurderna i grannbyarna.

Ett exempel på ett av de mer bestialiska morden skedde i byn Arnas. Ett assyriskt par attackerades i sitt hem och sköts med flera skott från nära håll. De siktade mot parets ögon och träffade men mördarna stannade inte där. De sägs ha tagit sig tid att singla slant om könet på den höggravida kvinnas foster. Enligt uppgifter skar mördarna upp kvinnas mage och tog ut barnet, en scen som var vanligt förekommande under folkmordet Seyfo.