Israil Demir som är en av de återvändande assyrierna till byn Kafro i Turabdin, sköts i bröstet med ett hagelgevär av en kurdisk nomadherde i måndags. Han fördes till sjukhuset i provinshuvudstaden Diyarbakir och hans tillstånd uppges vara stabilt.

Israil Demir är 45 år och återvände till byn Kafro tahtayto 2005 med sin familj efter 22 år i Schweiz. Han har tre barn och ett fjärde på väg. I måndags, den 2 maj 2011, försökte han tillsammans med andra bybor förhindra en grupp kurdiska nomader på genomfart från att låta sina stora fårahjordar förstöra odlingar och betesmarker som tillhör Kafro och grannbyn Arkah.

Efter ett gräl tog en av de kurdiska herdarna fram sitt jaktgevär och avlossade haglet rakt in i bröstet på Israil. Han fördes först till vårdcentralen i Midyat och därefter till regionsjukhuset i Diyarbakir. Läkarna uppger att hans skador inte är livshotande och hans tillstånd sägs vara stabilt, trots att det sitter hagel på flera ställen i kroppen. Hans höggravida hustru blev chockad över det inträffade. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot, eftersom militären inte ville följa efter förövarna. En militärpostering finns i byn Arkah bara några kilometer från Kafro.

Yuhanon Aktas, ordförande för den assyriska kulturföreningen i Midyat, säger indignerat till lokaltidningen MidyatHabur.com:

– Vi har ständigt varit utsatta under de senaste åren, men myndigheterna anstränger sig inte för att skydda oss assyrier i Turabdin, trots att vi anmäler alla våldsdåd.

Aktas påpekar att det rimmar illa med uppmaningen att assyrierna kan återvända hem till sina byar utan fruktan.

– Det som börjar med brutna armar och andra lättare skador kan mycket väl sluta i dödsfall. Om det fortsätter så här kommer alla assyrier att tvingas lämna Turkiet för gott.

Aktas refererar också till den skjutne Israil Demir själv. När ambulanspersonalen tog hand om honom lär han ha sagt att militär och polis inte behöver rycka ut; ”Vi har redan berättat för dem om vår utsatthet” sade Israil Demir från Kafro på väg till sjukhuset.