Den turkiske EU-ministern Egemen Bagis gör en halvpudel och ber om ursäkt för sitt kränkande språkbruk i samband med ett möte med Assyriska Riksförbundet.
– Jag ber om ursäkt om jag har uttalat mig på det sättet, säger han till Assyria TV.

Den halvdana ursäkten kommer efter ett mediedrev i både svensk och turkisk press. Minister Bagis ska ha jämfört assyriernas arbete för ett folkmordserkännande i Riksdagen med sexuell självtillfredsställelse. 

– Om jag har uttalat mig på det sättet och människor har tagit illa upp så ber jag om ursäkt, säger han i en intervju med Assyria TV idag som kan ses här

Assyriska Riksförbundets ordförande mottog en muntlig ursäkt under gårdagen via ett ombud för ministern.

– Den kunde vi givetvis inte godta. Om han vill be om ursäkt så får han göra det skriftligt eller i en TV intervju förklarade vi från vår sida, kommenterar förbundsordförande Afram Yakoub.

Den turkiska sidan försökte till en början att dementera uppgifterna genom att kontakta tidningen europaportalen.se och hävda att assyriska rikförbundet kan intyga att ministern inte uttalat sig på det sättet. Spelet gick dock inte hem: ”Det ministern hävdar stämmer inte, tyvärr”, kontrade ARS ordförande i europaportalen.se.

Assyriska Riksförbundet uppmärksammar det turkiska statsbesöket bland annat genom en debattartikel i Newsmill

ARS har sedan tidigare avböjt två inbjudningar från turkarna i samband med statsbesöket vilket ordföranden kommentarer så här: 

– Det är många olika faktorer som spelat roll i beslutet att inte gå på dessa möten. Det är en avvägning som Riksförbundet gör och vi vill inte gå in på detaljer i dagsläget. säger Afram Yakoub.

I en annan relaterad utveckling har ARS dementerat felaktiga uppgifter i turkisk press om att ”Förbundet inte stödjer demonstrationen” som assyriska organisationer tänker hålla i Stockholm.