Efter protestvågen mot beskrivningen av assyrier i turkiska skolböcker lovar nu landets skolminister att ändra i texterna. ”Beskrivningen av assyrier som ”förrädare, västmakternas marionetter och bråkmakare” kommer att tas bort, skriver ministern.

Den nedsättande beskrivningen av assyrierna i skolböcker avsedda för tiondeklass uppmärksammades i slutet på 2011 i Turkiet. Reaktionerna vällde snart in även från utlandet. I Sverige agerade bland annat riksdagsledamoten Yilmaz Kerimo genom en skiftlig fråga till Carl Bildt och Assyriska riksförbundet skrev ett brev tillsammans med sina två sido-förbund direkt till den turkiske skolministern Ömer Dincer. 

Reaktionerna verkar nu ha gett resultat i och med ett skriftligt uttalande från turkiska skolministeriet med löfte om att formuleringarna kommer att ändras i den nya upplagan av skolboken som kommer att tryckas i år. 

Den assyriske ledamoten i det turkiska parlamentet Erol Dora välkomnar uttalandet men vill avvakta till dess de nya böckerna ersätter de gamla innan han lägger frågan bakom sig, säger han i en intervju i tidningen Hurriyet.