Den turkiske publicisten och författaren Ragip Zarakolu har åtalats på nytt och dömts till fem månaders fängelse under den ökända paragraf 301 i den turkiska strafflagen. Fängelsestraffet omvandlades dock till böter.

Det var den 17 juni som Zarakolu dömdes av en domstol i Istanbul till fem månaders fängelse men som sedan omvandlades till 1400 turkiska lire i böter. Orsaken till att han åtalades denna gång var för att han publicerade en översättning av boken The Truth Will Set Us Free av den brittiske författaren George Jerjian som handlar om folkmordet på armenierna 1915.  

Domen mot Zarakolu har väckt starka reaktioner, däribland OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa där även Turkiet är medlemmar.

– Publiceringen av en bok som är kritisk mot ett lands historia ska inte vara brottslig i en demokrati. Helsingforsprinciperna, vilka länder så som Turkiet som är medlemmar i OSSE ska följa, försäkrar fritt flöde av information och idéer, säger Miklos Haraszti, OSSE-representant för mediafrihet, till armeniska.se.

Zarakolu har vid ett flertal gånger tidigare stått åtalad under paragraf 301 för förolämpning av ”turkiskheten” eller pratat illa om landet. Flera andra författare och journalister har åtalats enligt denna paragraf, däribland nobelpristagaren Orhan Pamuk och den mördade journalisten Hrant Dink. Rättegångarna ses som ett sätt att söka tysta oppositionella röster som uttrycker åsikter som går emot den officiella historieskrivningen eller den gällande ideologin.

I slutet av april röstade det turkiska parlamentet fram en lagförändring i paragraf 301. EU var skeptiska mot paragrafen och ville att den skulle tas bort helt men istället valde man att skriva om den. Ändringen innebär att man inte längre kan åtalas för att förolämpa ”turkiskheten”, men man kan fortfarande åtalas för att förolämpa Turkiet som nation samt att maxstraffet sänktes från tre till två år.