Två unga assyrier har fängslats i Syrien efter att ha filmat köerna till en bensinstation med sina mobiltelefoner.
– Vi fördömer starkt sådant otidsenligt, absurt och oförnuftigt beteende från regimens sida, skriver Assyriska Demokratiska Organisationen i ett pressmeddelande.

Utvecklingen i Syrien går mot större kaos och oroligheter. Regimen blir alltmer trängd för varje dag och dess aktioner verkar därför bli mer desperata. Det kan förklara fängslandet av de två unga assyriska studenterna Samuel Sawme och George Behno i staden Aleppo den 30 november. Studenterna arresterades enbart för att de filmade bensinköerna med sina mobiltelefoner.  Enligt pressmeddelandet från ADO togs studenterna först till häktet i stadsdelen Aziziya för att sedan flyttas till säkerhetsavdelningen i Aleppo. 

Många personer som tagits till fånga i Syrien sedan oroligheterna blir torterade grovt och många dör till följd av behandlingen i fängelserna enligt de senaste FN rapporterna om Syrien. 

”Vi fördömer starkt sådana otidsenliga, absurda och oförnuftiga beteende från regimens sida och håller myndigheterna ansvariga för vad som kan komma att hända ungdomarna i form av psykisk eller fysisk skada och kräver en omedelbar frigivning av ungdomarna”, skriver Assyriska Demokratiska Organisationen i ett pressmeddelande. 

Hujådå rapporterade tidigare om flera assyrier som arresterades i Qamishly början av oroligheterna. Den gången släpptes de arresterade inom några få dagar. Hittills har en assyrier fått sätta livet till i Syrien. Den unga assyriska mannen var bördig från en av de assyriska byarna runt Khaburfloden och dödades under sin militärtjänstgöring under konfrontationer mellan demonstranter och regimstyrkor.