Medan politiker pratade om Iraks situation under konferensen samlades ett tiotal assyrier på Sergels torg för en tyst demonstration. I handen höll de plakat med förstorade bilder på sörjande assyrier i Irak.

– Bilderna talar för sig själva eftersom de ger uttryck för vårt folks situation i Irak. Vi kommer inte från en förening eller organisation, men vi kände behovet av att uppmärksamma assyriers lidande i Irak som inte får tillräcklig uppmärksamhet, säger Nahrin Maraha ordförande för Assyriska kvinnoförbundet (AKF) i Södertälje.

Hon menar att Sverige, som värdnation för konferensen och som ett demokratiskt land, måste kämpa för att stoppa förtryck, förföljelser och mord på assyrier. Ansvar läggs även på USA som måste skydda ursprungsbefolkningen eftersom amerikanerna startade kriget och säger att de vill hjälpa Irak i demokratiprocessen.

Det är med den anledningen som de efter sin tre timmars demonstration på Sergels torg gick till amerikanska ambassaden med sina plakat i handen.

När polisen dök upp sa demonstranterna att de inte skulle gå förrän de fick lämna över ett av plakaten till någon på ambassaden. De ville vara tydliga med sitt meddelande.

– Många assyrier från Irak har berättat att de levde ett bättre liv före kriget. Det är nu som de hamnar i kläm mellan muslimer och kurder, säger Maraha.

”Islamiska fundamentalister förtycker assyrierna på grund av att de är en kristen folkgrupp och de kurdiska nationalisterna förtrycker assyrierna på grund av att de är en ursprungsbefolkning som kan göra anspråk på ett eget område i norra Irak”, står det i gruppens pressmeddelande.

Idén med att förstora upp bilder på sörjande mammor som håller upp ett foto på sina mördade eller misshandlade anhöriga kom från arrangörerna som efter att ha ordnat en lobbyutbildning via AKF och Assyriska rikdförbundet ville testa sina nya kunskaper.

– Vi ville nå ut på ett annat sätt. Vi fick idén på utbildningen som vi ville pröva och vi lyckades få den uppmärksamhet som vi hade hoppats på. Vi kom med i Dagen, SvD, Sveriges Radio och SVT, säger hon.