Unga assyrier bildades och nätverkade i Europas huvudstad. En generation med tilltro och engagemang, samlade tillsammans för att stärkas som grupp i den europeiska diasporan. För att förstå och ta sig an utmaningarna som den assyriska folkgruppen möts av dagligen som folkgrupp och minoritet i diasporan. Merna Nuel berättar om de unga assyriernas besök i Bryssel – Europas huvudstad.

Över tjugo unga assyrier från bland annat Sverige, Danmark och Nederländerna samlades i Europas huvudstad Bryssel, mellan 8–11 november.

Denna gång för att bygga närvaro i den europeiska huvudstaden men även för att skapa relationer, stärka och organisera den halv miljon assyrier som lever utspridda i Europa. Resan anordnades av organisationen Assyrian confederation of Europe (ACE) – vars mål är att representera assyrierna på EU-nivå, men även att verka för att främja assyrisk identitet och kultur.

För att stärka och bilda de unga assyrierna innehöll konventet bland annat;

Besök på Europaparlamentet där det hölls föreläsningar av EU-parlamentariker som diskuterade utmaningar som minoritetsgrupper står inför, men även hur politik fungerar på EU-nivå. Konventet bjöd även på museibesök, livliga diskussioner och föreläsningar från bland annat två som varit med och grundat organisationen, Afram Yakoub och Attiya Gamri.

Helgen i Bryssel väckte inte bara nyfikenhet och engagemang hos de unga assyrierna. Den frambringade även vikten av att fler unga assyriers perspektiv och röster hörs, för att utveckla det assyriska samfundet framåt.

Konventet hjälpte de deltagande att inse värdet av organisering och nätverkande mellan varandra- och att man tillsammans stärker effekten av ens röster och därmed kan påverka i assyriska frågor. Vikten av att konventet anordnas fler gånger är inte bara centralt för att fler unga assyrier ska engagera sig – utan även för att skapa framtidstro för att assyrierna ska överleva som folkgrupp och minoritet i diasporan.

Mer information, filmklipp och intervjuer om konventets innehåll och deltagarna finns på Assyria TV.