Flera ungdomar planerar att resa till södra Assyrien (Norra Irak) i samband med nyårsfirandet Akitu. Nu har gruppen fått officiellt stöd av AUF och utökat planerna:

– Vi vill samla in pengar och ge de till assyriska skolor på plats, berättar Ashur Minas som planerat resan tillsammans med sina vänner.

Den grupp ungdomar som Hujådå tidigare skrivit om har nu fått officiellt stöd av Assyriska Ungdomsförbundet och åker ner som en officiell delegation till Assyrien. 

– Vi strävar efter att stärka banden med våra assyriska bröder i hemlandet, men även med andra besökande från diasporan, berättar Ashur Minas som planerat resan med sina vänner.  

Utöver själva Akitufesten planerar gruppen även att besöka vackra assyriska byar, historiska monument, assyriska organisationer, kyrkor och skolor.

För att bidra till det assyriska samhället i Norra Irak har gruppen startat en insamling för att stödja assyriska skolor i området.  

– Flera assyriska organisationer, förbund, föreningar och privatpersoner kommer att donera pengar. Alla är välkomna att donera (se längst ner. red. anm.) berättar Ashur och fortsätter: Vi kommer även att skänka bort minst 3 resväskor (60 kg) med AFF-kläder och souvenirer. 

Firandet av det assyriska nyåret Akitu drar till sig tiotusentals människor varje år i staden Nohadra i Assyrien.  Förutom den svenska ungdomsgruppen kommer i år delegationer från bland annat USA, Australien och Tyskland att närvara. 

Den som vill stödja insamlingen sätter in pengar senast den 30 mars på AUF:s konto 149472-3. Insättningen ska markeras med ”Irak 2013”.