När Assyriska vann träningsmatchen mot Valsta Syrianska igår, med klara 3-0, avfärdades motståndet relativt smärtfritt. Visst provspelade två spelare, men det var unga spelare från de egna leden som tog för sig. Mattias Genc, Aday Kaplan, Narsai Shaba, Kristoffer Hedlund och Isa Duman visade alla att det vill vara med och slåss om en plats i nästa års upplaga av Assyriska.

Visst tog säsongen slut för någon vecka sen, men arbetet inför kommande säsong är redan i full gång. Nu vet jag inte hur mycket man ska lägga vikt på resultat i träningsmatcher, men att vinna kan knappast vara dåligt för ett lag. För även om matcherna är betydelselösa fanns det ju spelare på plan som fick chansen att visa framfötterna. Jag tänker främst på Aday Kaplan, Narsai Shaba, Isa Duman och så naturligtvis tvåmålsskytten Mattias Genc. Dessa spelare visade att återväxten på spelare från juniorleden fortfarande är bra och att Assyriskas framtid kan bli just assyrisk, om spelarna får förtroendet förstås. Det jag minns mest av matchen, förutom de två påpassliga målen av Genc, är det fina samspelet mellan nämnda spelare som bäddade för målen. Bollen gick på ett och två tillslag från mittplan, hela vägen fram till straffområdet och där anfallet avlutades med att Genc tryckte dit det avgörande tredje målet på returen från Kaplans skott. Denne Kaplan som påminner, inte så lite heller, om Leo Messi till utseendet värmde oss på läktaren med några fina överstegsfinter på bästa Kennedy-manér.

Det som ändå gladde mest att se var att det även fungerade defensivt med dessa spelare på plan. Ett Assyriska som såg ganska tunt ut från sidan visade sig vara väldigt ettrigt och hungrigt. Isa Duman, som tydligen inte ens är back, spelade som om han aldrig varit annat. Ett helt nytt innermittfält med Forschelet och Shaba jobbade in sig i matchen efter en tveksam start, där samarbetet dem emellan inte klickade riktigt. Men ju längre matchen led desto mer tog Shaba för sig och visade stor arbetskapacitet och bröt många av Valstas uppspel. Det är ju det föga glamourösa arbetet utan boll som är så otacksamt att göra, men desto skönare då att det finns några som är villiga att göra grovjobbet åt oss utan att klaga.

Jag vill inte glömma att målvakten Kristoffer ”Koffe” Hedlund, som inte ens fyllt tjugo, stod för en felfri insats. ”Koffe” utstrålade självsäkerhet i sitt agerande, gjorde flera fina parader och utrusningar. Han har dominerat de flesta träningar jag varit på i år och varit rena pantern i målet. Jag hoppas ”Koffe” är andremålvakt kommande säsong.

Som jag tidigare nämnt är det svårt att bedöma insatser när man inte riktigt känner till kvalitén på motståndet, och dessutom när motivationen inte är på topp hos alla spelare. Både på motståndarsidan och hos hemmaspelarna fanns det korta sekvenser då man kunde se att spelarna inte riktigt gav hundra procent. Men i stort sett var det hyfsat tempo under matchens gång och jag vill därför inte förringa de yngre spelarnas insats. Med den talangen och hårt arbete tvivlar jag inte på att de kommer få sin chans.

Träningsmatchen var också intressant ur ett annat perspektiv då två provspelare fanns på plats. Av någon anledning vill klubbledningen vänta med deras namn till efter onsdagens träningsmatch mot Enköping, därför måste vi här kalla dem för X och Y. X kommer från forna Jugoslavien och är mittback medan Y är från Östergötland och är högerytter. Sett till denna match kan man säga att båda skulle gå in i Assyriskas trupp utan att göra bort sig, men att de troligen skulle vara utanför startelvan. Bäst intryck fick jag av spelare Y som visade bra tekniska kvalitéer samt fin spelförståelse. Y producerade även en assist till ett av Gencs mål, men tröttnade på slutet. X däremot började svagt och verkade match-otränad i början, men visade under matchen att han är tämligen svårpasserad i en-mot-en situationer. Under andra halvlek var hans placering på plan riktigt bra och visade han klarar klart mer uppspelsalternativ än Olof Mellberg i alla fall. 


Kul från matchen: Lamin Conateh fick, efter en mini-konferens med halva laget inblandat, ta hand om straffen som Llumnica ordnat och satte den säkert i mål. Ansatsen påminde om brassen Socrates straff i kvartsfinalen mot Frankrike 1986, med skillnaden att Socrates missade. Dock stod det ”lite” mer på spel då än i Södertälje igår.

Laget: Kristoffer Hedlund – Zoran Manovic, Lamin Conateh , X, Isa Duman – Y, Gerald Forschelet, Narsai Shaba, Aday Kaplan – Mattias Genc  , Xhevdet Llumnica