Efter en darrig start har Assyriska plockat rekordmånga poäng och gör sin bästa vår i Superettan någonsin. Nye tränaren Roberth Johansson verkar ha hittat rätt fokus och balanserar laget på ett föredömligt sätt. Resultatet talar för sig självt. Hujådå summerar första halvan av Superettan anno 2009.

Efter en drömstart mot IFK Norrköping följde två riktigt jobbiga förluster mot Mjällby och Gif Sundsvall. Direkt efter slog allsvenska Häcken ut Assyriska från Svenska cupen. Då var det många som trodde att Roberth Johanssons dagar i Assyriska var räknade. Ingen anade då att samme tränare efter halva serien skulle ge Assyriska sin bästa vår någonsin.

Med halva serien spelad parkerar Assyriska på andra plats efter orubbliga Mjällby. Laget har tagit hela 31 poäng, vilket är två poäng mer än det gamla rekordet (2004 och 2008). I sista matchen, innan serien vände, lyckades även Johanssons mannar att ta en historisk första seger genom att besegra Falkenberg på bortaplan. Fortsätter det på den inslagna vägen har vi en ljus höst att se fram emot.

Du har varit i Assyriska i ett halvår, haft både motgång och framgång. Hur känns det?
– Positivt med det stora engagemanget. När så många är intresserade jobbar man ju extra hårt för att lyckas. Ansvaret blir större när det är så många som bryr sig. Många fantastiska människor som vill mycket och som brinner för fotbollen.

– Visst var det tufft i början med två raka förluster mot Mjällby och Sundsvall borta. Idag känns det mycket bättre inför vändningen av serien än inför seriepremiären. Det beror på att vi har många fler alternativ att välja på både på anfallssidan och på yttermittfältet.

Vi gör ett bättre resultat än förra året, det måste vi vara nöjda med. Är du nöjd med prestationen?
– Med tanke på förutsättningarna vi haft känns det bra. Vi har gjort det bra i stort sett hela året. Vissa matcher, som senast mot Falkenberg, har vi varit riktigt bra. Andra matcher har vi inte varit så bra men visat en bra inställning och vinnarskalle och därmed plockat våra poäng.

Hur ser du på årets version av Assyriska?
– Det är en harmonisk grupp, vi jobbar hårt och vill utvecklas. Vi sätter hela tiden interna målsättningar som vi jobbar mot och hittills har vi nått alla våra målsättningar.

Vilket har varit det tuffaste motståndet?
– Mjällby, helt klart. De har vissa spelare som håller oerhörd hög klass som Erton Fejzullahu (som numera är såld), Marcus Ekenberg, Patrik ”Bagarn” Rosengren, Juan Robledo och Mattias Asper. De är fem oerhört viktiga spelare för Mjällby. Jag tror ändå att det kommer att passa oss bättre att möta dem här hemma på konstgräset. Vi måste även komma ihåg att vi inte hade några forwards tillgängliga i den matchen och det gjorde att vi tappade boll hela tiden.

Kan Assyriska bli ännu bättre?
– Ja, vi kan bli mycket bättre. Vi har jobbat bakifrån med försvaret och nu jobbar vi allt mer med anfallsspelet som är ett svårare parti att bygga upp. Det tar längre tid. Försvarsmässigt har vi en trygghet där vi endast släppt in tretton mål, varav sex av dem på två matcher. Nu gäller det att finslipa passningsspelet och den fina fotbollen. Matchen mot Falkenberg var ett stort kliv framåt.

Vilken lagdel har fungerat bäst?
– Helheten har varit bra tycker jag. Alla gör det bra annars är vi inte där vi är idag.

Hur ska du få bort minnet av det tråkiga som hände förra året, att Assyriska hamnade på fjärde plats i absolut sista matchen?
– Vi tänker aldrig i de banorna, utan jobbar med helt andra styrmedel. Tänker vi på det negativa som hände förra året kan vi lika gärna ge upp. Det är en lärdom som man ska bli starkare av och koppla bort. Det gäller att fokusera på rätt saker, det är nyckeln. Varje match är det viktigt att peka ut det viktigaste med just den här matchen och fokusera på det. Allting annat måst vi skärma bort annars lever vi farligt.

Förra året föll Assyriska på att man endast tog sju poäng på bortaplan under andra halvan av serien. Idag är Assyriska nästbäst på bortplan. Hur kommer det sig?
– Mot Mjällby och Sundsvall åkte vi på matchdagen, vilket gav oss katastrofresultat. Sedan dess åker vi alltid buss dagen innan. Vi äter tillsammans, vi tränar på rätt underlag och vi umgås. Bortafacit sedan dess; fem segrar och en oavgjord.

Gör en kort analys av de fyra förluster som Assyriska inkasserat hittills.
– Vi började bra mot Mjällby. Sen gör målvakten en missbedömning på en frispark från Mjällbys planhalva, vilket ger dem 1-0 i redan i 4:e minuten. Sen gör de tre mål på tre minuter i princip. I matchen mot Sundsvall ställer sig en spelare fel på en hörna och det blir vi straffade på direkt. Det betyder 0-1 i 83:e minuten. De två andra förlusterna mot Syrianska och Jönköping är drömmål från långt håll.

Rent historiskt har Assyriska svårt att prestera bra resultat när det verkligen gäller. Hur ska du bryta den trenden?
– I år har vi redan haft fyra matcher, med stor anspänning, varav vi lyckats vinna tre av dem; premiären mot IFK Norrköping, matchen mot Ängelholm där vi kommer från två raka förluster, förlusten mot Syrianska där vi ändå gör en bra prestation men misslyckas med resultatet och till sist var det den sista matchen mot Falkenberg, där vi tog en första historiska seger på Falkenbergs IP.

Vinner vi kommande derby?
– Säg så här, vi har många fler anfallsalternativ än senast. Xhevdet gick ju sönder tidigt i matchen och Göran sa rean efter uppvärmningen att han inte kände sig riktigt fräsch. Alternativet fick bli Aziz Corr-Nyang tillsammans med Dinho. Även på kanterna har vi förstärkt med Petter Furuseth och Christoffer Näver. Vi är starkare nu än senast, det kan jag säga.

Blir det Allsvenskan 2010?
– Som sagt, vi tänker inte i de banorna. Vi förbereder oss på bästa möjliga sätt inför varje match och försöker fokusera på det. Klarar vi att göra det så är vi på god väg.

Nu på söndag börjar alltså rond två i Superettan. Första matchen blir returmötet mot Falkenberg som Roberth tror blir mycket tuffare än senast. Johansson är övertygad om att Falkenberg har laddat i en veckas tid och att de vill visa att den bleka insatsen senast var en engångsföreteelse.

Följ matchen LIVE på