Kurdiska makthavare försöker utnyttja det maktvaakum som uppstått i Norra Irak till att underkuva assyrierna på Nineveslätten enligt rapporter från området.

Islamistiska gruppers framfart i Irak har skapat ett maktvaakum i Norra Irak och särskilt på Nineveslätten. Ingen irakisk militär eller polis finns längre i norra delen av landet. 

Detta faktum försöker nu kurdiska makthavare utnyttja och har därför börjat trappa upp aggressionen mot assyrier och yezidier på Nineveslätten. Målet är sedan länge deklarerat, nämligen kurdisk ockupation av Nineveslätten trots att det knappt lever några kurder där.

Beväpnade kurder har de senaste dagarna placerat den kurdiska flaggan på de flesta myndighetsbyggnader i Nineveslätten. Kurder tillhörande Barzanis parti, KDP avsatte under fredagen 13 juni med våld och hot om våld den folkvalde assyriska ordföranden för stadens styrelse och ersatte honom med en kurd tillhörande KDP. Alqosh ligger vid Nineveslättens norra spets och har en uteslutande assyrisk befolkning på cirka tjugotusen invånare. Efter en demonstration under söndagen lyckades assyrierna i Alqosh sparka ut kurden och återinstallera den folkvalde assyriern. 

– Alqosh är en betydande stad på Nineveslätten och befolkningen där har länge stått emot kurdisk aggression. Att KDP nu försöker bryta motståndet i Alqosh är strategiskt. Kurderna vet att de behöver först knäcka Alqosh för att demoralisera de övriga assyriska städerna på Nineveslätten, säger en insatt person i området som hujada.com har talat med. 

På söndag den 22 juni anordnar Assyriska Riksförbundet en manifestation på Stortorget i Södertälje kl: 11:30-12:30 för att visa stöd för assyrierna på Nineveslätten.