Som vi tidigare har meddelat har utrikesminister Margot Wallström kallat det som nu sker i Irak och Syrien för ett folkmord. Nu har UD också kommit med ett officiellt fördömande.

Det var i en radiodebatt med riksdagsledamoten Robert Hannah (fp) på onsdag som Wallström gick med på att beteckna IS:s framfart i Irak och Syrien som ett folkmord. Ove Bring, professor emeritus i folkrätt, håller med:

– Det finns ingen annan benämning som passar än just folkmord. Det har med systematiken och uppsåtet att utplåna dessa två folk [assyrier och yazidier] från regionen att göra.

På torsdag kom också utrikesdepartementet med ett officiellt fördömande av IS (eller ISIL). Där heter det bland annat följande:

Situationen i Syrien och Irak är utomordentligt allvarlig.

Vi ser en humanitär katastrof med förödande konsekvenser för en hel region, som påverkar hela världen. Både ISIL och Assad-regimen i Syrien gör sig varje dag skyldiga till allvarliga övergrepp.

Bortrövande av hundratals assyrier i Syrien är ett nytt exempel på ISIL:s gränslösa brutalitet. Sverige fördömer dessa brott och vi känner stark oro för det inträffade.

Många assyrier har kommit till Sverige och har här funnit en fristad. ISIL:s agerande i Syrien och Irak hotar en folkgrupp med djupa historiska rötter i Mellanöstern.

Uttalandet slår också fast att den svenska regeringen arbetar enligt två linjer: humanitär hjälp till alla drabbade av IS:s brutalitet och politiskt stöd för att åstadkomma fred i Syrien.

Därutöver stöder Sverige den USA-ledda militärinsatsen mot ISIL i norra Irak. Sverige planerar ett militärt bidrag till den utbildningsinsats som upprättats i norra Irak som en del av koalitionens ansträngningar att bekämpa ISIL.

Assyriska Riksförbundet välkomnar UD:s uttalande och dess försäkran om att man vill arbeta vidare med fråga i samarbete med berörda folkgrupper i Sverige.