Den turkiske utrikesministern anklagade Ann Linde för att inte lyssna på vad assyrier säger om PKK under en presskonferens i Ankara.

Assyrierna tjänade som slagträ under en presskonferens mellan Sveriges utrikesminister Ann Linde och den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu i Ankara under onsdagen.

Presskonferensen blev laddad när Ann Linde sa att Sverige uppmanar Turkiet att lämna Syrien. Den uppenbart irriterade turkiske utrikesministern gick loss på Linde inför kamerorna efter hennes kommentar.

Ett av Çavuşoğlus argument var att Sverige inte lyssnar på röster bland assyrierna som kritiserar PKK och dess sidoorganisationer såsom YPG för systematiska övergrepp. ”Var vänlig och lyssna på assyrierna, de kristna och låt dem förklara vad SDF har gjort mot dem.” sade han.

Assyriska grupper har under flera år dokumenterat och uppmärksammat övergrepp från PKK-anknutna grupper i Syrien mot det assyriska folket i nordöstra Syrien. Den mest omfattande rapporten gavs ut av Assyrian Confederation of Europe redan år 2017. Sedan dess har flera nya övergrepp ägt rum från kurdiskt håll. Sverige har aldrig fördömt eller uttalat sig om de kurdiska gruppernas övergrepp mot assyrier och andra.