Första maj, en dag då arbetare världen över går ut på gator och torg och kräver bättre arbetsvillkor, rättvisa och solidaritet. Imorgon är det dags att demonstrera igen.

Sedan slutet av 1800-talet har den första maj varit en internationell dag för arbetarklassens motstånd mot kapitalismen. År 1886 demonstrerade tiotusentals arbetare i Chicago för åtta timmars arbetsdag. När polisen ingrep mot demonstranterna kastades en bomb mot dem. Bomben dödade flera poliser och polisen svarade med kulor mot folkmassan, vilket ledde till att flera personer dog och många hundra skadades. Dagen därpå hölls en manifestation mot polisvåldet på Haymarket-torget i Chicago.

Historien om alla hittillsvarande samhällen i världen är historien om klasskamp. I alla tider har människor i många delar av världen drömt om och kämpat för en värld där ingen behöver gå hungrig, en värld utan förtryck och utan krig. Ropen på bröd, fred, frihet, rättvisa och bättre framtid ekar genom historien. Världen kan och måste förändras.

I år är det 92 år sedan folkmordet på assyrier och armenier i Turkiet ägde rum. Offren och de tragiska händelserna som utspelades under 1915 i dagens Turkiet kommer assyrierna att minnas på olika sätt. I Sverige och på andra håll i världen kommer assyriska organisationer att delta i demonstrationer och anordna manifestationer för att hedra minnet av dem som föll offer för denna förintelse och etniska rensning.

Situationen för assyrierna i mellanöstern förvärras för varje dag som går. Dagligen nås vi av rapporter om våld, förtryck, mord och övergrepp på assyrierna i Irak och Turkiet. Situationen för assyriska minoriteter i dessa länder är idag högst alarmerande. För att rädda ursprungsbefolkningen, assyrierna, från utplåning i dessa områden, är autonomi för assyrierna i Irak ett måste. Vi, Assyriska organisationer kräver av FN, EU, USA och Ryssland att se och förstå assyriernas hotade situation och med beslutsamhet engagera sig för en autonomi för assyrierna i Ninve-regionen i Irak.

I år kommer assyriska organisationer demonstrera under följande paroller:

– Autonomi för assyrier är ett måste!
– Erkänn folkmordet på assyrierna i Turkiet 1915!
– Alla folkens frihet – hela jordens fred!

[FOTNOT: Kommittén består av assyriska föreningar och kyrkor i Jönköping stad.]


Assyriska första maj kommitté