Frågan om assyriska folkmordet har fått medial uppmärksamhet och Assyriska Riksförbundet har citerats flitigt.

Minnesdagen för det Assyriska Folkmordet 1915 har skapat debatt i svensk media. Frågan har uppmärksammats extra mycket i år med anledning av USA:s erkännande av folkmordet på armenierna och den svenska utrikesministerns feghet att använda ordet folkmord.

Assyriska Riksförbundet i media

Assyriska Riksförbundet har synts flitigt i media. Förbundet har fört fram två huvudbudskap: USA:s erkännande exkluderar assyrierna samt att den svenska regeringen och Socialdemokraterna bör skämmas över hanteringen av frågan i Sverige.

I ett TT telegram som har publicerats i över två dussin tidningar i Sverige citeras Assyriska Riksförbundet bland annat med följande ord:

”Kara Hermez, 29 år, är också ledamot i Assyriska riksförbundet, som samlar 10 000 ättlingar till överlevare från massmorden i Sverige.
– Vi väntade oss ett erkännande i dag, det är verkligen på tiden. Men sen går det inte att bortse från besvikelsen över att Joe Biden bara nämner armenier i sitt uttalande, säger hon.”

Ledarsidor kritiserar Ann Linde

Många svenska ledarsidor har i dagarna kritiserat utrikesminister Ann Linde för att hon i sociala medier kallar folkmorden 1915 på assyrier, greker och armenier för ”massövergrepp” istället för folkmord. Kritiken har varit hård. Svensk-assyriskan Maria Hind Alias och själv Socialdemokrat har krävt att Ann Linde svarar. Flera andra rikspolitiker från partierna har passat på att kritisera Socialdemokraterna i sociala medier.