Vännen, poeten, aktivisten och den sanne patrioten, Ninos Aho, har drabbats av den svåra sjukdomen leukemi. Aho som har ägnat hela sitt liv, från det han var femton ända till idag, åt folkets bästa behöver nu folkets hjälp för att överleva. Andreas Arsalan skriver och påminner om att ”Livet är dyrt och går aldrig i repris.”

Vitalt för Ahos hälsa är behovet av blod- och benmärgsdonation. Försök att få ryggmärg från hans närmaste släktingar har misslyckats, då ingen av hans släktingars ryggmärg matchade hans. Därför blickar han nu utåt och hoppas att någon assyrier i utlandet kan ha ryggmärg och blod som matchar hans.

Du som vill delta i räddningen av denne store man kan börja med att be Tobiasregistret vid Huddinge sjukhus att få lämna blodprov, ett så kallat HLA-typning. Den som anmäler sig får information och provrör hemskickade. Provtagning kan ske på en vårdcentral eller blodcentral. Provrören skickas sedan med vanlig post till Tobiasregistret för analys, så kallad vävnadstypning/HLA-typning. Svaret på analysen blir en sifferkod som förs in i ett dataregister.

Två veckor efter det att du har lämnat provet kommer du att få en personlig sifferkod. Koden kan du sedan skicka till Ninos sjukhus. Där kommer de att jämföra värdena med Ninos värden. Passar blodet kommer du som donator att få en begäran om att flyga till USA för att få lämna prov där. Resan och allt annat i samband med resan kommer att bekostas av sjukhuset i USA. När du har gjort alla tester kan du mejla mig på andreas.arsalan@hsv.se så får du en mejladress direkt till sjukhuset i USA.

När du kontaktar Tobiasregistret behöver du inte nämna att du lämnar prov för att hjälpa Ninos; då är det gratis. Om du säger att syftet med provet är att skicka det till Ninos kommer det att kosta dig 800 kronor och provet går då direkt till Ninos sjukhus. Om du ångrar dig senare och inte vill donera benmärg är det, naturligtvis, fritt att inte göra det.

Enligt information vi fått in av läkare på Huddinge sjukhus går det bra att lämna prov för de som är upptill 50 år – även om det på hemsidan står att max ålder är 30 år. Besök Tobiasregistrets hemsida och klicka på ”Hur jag anmäler mig?”. Öppettider på Tobiasregistret är vanliga arbetstider.

Vi hoppas att många medverkar till att försöka rädda liv. Det är en skön känsla. Kom ihåg: Livet är dyrt och går aldrig i repris.