Simon Poli, som är medlem av det prokurdiska partiet HDP, berättar på lördag i en intervju för Assyria TV om omständigheterna kring David Jendos död.

Få saker har upprört assyrier så mycket som mordet på David Jendo och mordförsöket på Elyas Nasser i april. Att terrorsekten Islamiska Staten attackerar och mördar är något som ingen blir förvånad över. Men när assyriska ledare lönnmördas av krafter som säger sig stöda assyriernas sak – då är känslan av svek total.

I morgon kväll berättar Simon Poli i en intervju för Assyria TV hur han tillsammans med två andra personer, Sava Oshanna Ide och Erkan Metin, åkte till Qamishly för att tala med Elyas Nasser. Gruppen gjorde också andra utforskningar under tio dagar för att få reda på omständigheterna kring attacken på Jendo och Nasser. Man talade med ett tjugotal personer, däribland politiska, militära och religiösa ledare. Resultatet av dessa utforskningar finns i en 44-sidig rapport. Och allt pekar på att beslutet att röja de assyriska ledarna ur vägen hade tagits högt uppe i den kurdiska YPG-milisens hierarki.

Simon Poli bor under stor del av året i Tur Abdin och är medlem i det prokurdiska partiet HDP. Intervjun med honom läggs upp på Assyria TV i morgon, lördag, kl. 20.