Efter en trög inledning och underläge med 0-1 vaknade Assyriska till och slog Väsby United med klara 5-1. Återigen var det samarbetet mellan Göran Marklund och Xhevdet Lumnica som gav resultat när Assyriska tog sin fjärde raka seger på försäsongen.

Tränare Lenell valde att, i princip, starta matchen med samma startelva som senast mot Djurgården. De enda ändringarna var på vänsterkanten där Tony Mahr och Erik Sundin ersatte Sargon Simonsson och Gabriel Rhawi.

Assyriska inledde matchen oinspirerat och det syntes tydligt att spelarna inte tog motståndet på allvar. Man hade mentalt förberett sig på att få möta allsvenska AIK, som i sista sekund backat ur och skickat sin samarbetsklubb Väsby United till Södertälje. Lagdelarna låg långt från varandra och ledningsmålet för Väsby, efter 15 minuter, kom helt logiskt. När försvaret, efter flera försök, inte lyckades rensa bort bollen, hamnade den till slut hos en Väsbyspelare som drog till med ett tungt markskott som borrade in sig vid Frealdssons högra stolprot.

Målet fungerade som en väckarklocka för Assyriska, som successivt började ta över spelet. En kvart efter Väsbys ledningsmål var det dags för firma Marklund & Lumnica att börja leverera. Lumnica frispelar Marklund med en passning mellan två backar och Marklund skickar in kvitteringen genom en iskall lobb över målvakten.

Precis innan domaren blåste för halvtid var det dags för Marklund att bjuda tillbaka. Med en patenterad yttersida vrickade Marklund bollen till Lumnica som även han visade kyla när han, ensam med målvakten, gav Assyriska ledningen. Med det psykologiskt viktiga målet hade Assyriska redan vunnit matchen.

I andra halvlek fortsatte Assyriska att leda matchen och de unga Väsbyspelarna hängde inte riktigt med. Redan efter tio minuter var det återigen Marklund som fick nätkänning. Efter ett bra kombinationsspel mellan Toompuu och Atiku var det Atiku som med ett precist inlägg prickade Marklunds panna och 3-1 var ett faktum.

Men det är inte bara Marklund som hittat en kreativ anfallskollega. Även mittacken Pierre Bengtsson har de senaste matcherna oftast fått spela bredvid nye Lamin Conateh. Tillsammans har de gjort goda insatser i försvaret och i den här matchen resulterade samarbetet även i ett mål framåt. I den 80:e minuten slog Conateh en frispark som Bengtsson nickade in till 4-1.

Men Assyriska verkade inte vara nöjda med resultatet och fortsatte att trumma på mot Väsbymålet. Det goda samarbetet mellan Marklund och Lumnica resulterade i ännu ett mål, det sista för kvällen. Det var Marklund som långt på högerkanten tittar upp och hittar Lumnica med ett långt, långt inlägg. Lumnica möter bollen i luften och nickar in bollen otagbart för målvakten.

Visst mötte Assyriska ett Väsby som befinner sig i en uppbyggningsfas, men det
är bara att konstatera att Assyriska, i firma Marklund och Lumnica, hittat ett anfallsvapen som heter duga. Det hittar varandra och framför allt målet. I den här matchen gjorde de tillsammans fyra mål och tre assist. Det är bara att hoppas att de fortsätter på den inslagna vägen.

Nästa motståndare på Södertälje Fotbollsarena är Nyköping, från Divison 2. Matchen spelas tisdag 6 mars, kl. 18:00. Väl mött!