Är det någon mer än jag som längtar till att få rocka loss till covers av klassiska assyriska låtar? Länge har jag grunnat på en idé om ett projekt med mål att skapa poppiga covers av klassiska assyriska låtar – kända som okända, danslåtar som ballader…

En stor del av den assyriska musikproduktionen idag är så kallad B-musik, nu låter jag som en illvillig jurymedlem i Idol, men detta är min åsikt och jag står för den. Det jag efterlyser är klass och kvalité i både sång och musik, oftast är det något av dessa element som saknas. Samtidigt finns det flera nyproducerade guldkorn som matchas flitigt i högtalarna.

Idag finns ett mönster, som är vanligt hos nya assyriska sångare, där de ofta vill vara nyskapande. De skapar helt nya låttexter som kanske inte alltid vägs upp av musiken, eller tvärtom. Varför? Låt oss blicka mot den internationella musikvärlden, där kan vi urskilja ett återkommande tema i musikskapandet. Däribland nyskapade poppiga covers av klassiska låtar producerade av världsartister oftast med succé som resultat. Detta fenomen är inte unikt för musikbranschen, det finns i filmvärlden, konstvärlden etc. Varför inte låta oss inspireras?

 Min idé går ut på att återvända till det gamla. Återuppväck ett tjugotal klassiker så som O´habibohabiboDalale dalal dalal, Baito Shafiro m.fl. och gör moderna covers av dem. PIMPA dem med en grym mix av autentiska instrument och elektroniska ljud, gör dem attraktiva för dansglada ungdomar. Det assyriska kulturarvet är rikt, musiken är en del av detta arv, varför ska vi låta det gå under? Idag finns det en stor mängd äldre låtar som riskerar att hamna i periferin, låtar med potential att bli grymma danshits. Låt oss återuppväcka dem tillsammans.     

 Vilka hinder kan man möta i skapandet av detta projekt? Dels är våra stjärnsångare för stolta för att sjunga varandras låtar, dels måste sångaren som ”äger” låten ge sitt tillstånd. Lösningar finns, i urvalet av sångare bör man fokusera på de yngre förmågorna, då slipper man prestigeproblemet. Vidare är det talangerna man vill ge chansen då projektet riktar sig i första hand till ungdomen. Vem ska finansiera projektet? Tanken är att vårt ungdomsförbund, AUF tillsammans med AUDS ska finansiera och förverkliga projektet med hjälp av statligt bidrag. Den absolut största utmaningen ligger i att hitta rätt sångare, musiker och producenter. Kompetensen och kapitalet finns nämligen där, det svåra är att välja rätt i urvalet.

Missförstå mig rätt när jag säger att en stor del av dagens musik är B. Att skapa helt ny musik och förvänta sig succé är nämligen svårt, därför är det bra att titta i backspegeln ibland. Att återgå till det gamla bör inte ses som något fantasilöst, speciellt inte i detta sammanhang. Tvärtom, se det som en inspirationskälla till att ge den assyriska musiken ett lyft och därigenom skapa helt ny musik på längre sikt. Jag ser fram emot det. 

Sargon Maraha