Den kurdiska gerillan YPG kryper till korset och erkänner att de som dödade David Jendo och kritiskt skadade Elias Nasser är medlemmar i gerillan.

Turerna fortsätter kring attacken den 22 april som ledde till att en assyrisk ledare mördades och en annan blev kritiskt skadad. Den kurdiska gerillagruppen YPG har kommit med motstridiga uppgifter efter attacken. Till en början pekade YPG ut islamiska staten som ansvariga, för att därefter bestämt hävda att dess medlemmar inte var inblandade, men nu har man alltså erkänt att mördarna är medlemmar och påstår att fyra personer arresterats.

I ett skriftligt uttalande på sin officiella hemsida skriver YPG bland annat: ”The truth is the murder suspects are individuals and they do not represent the YPG and our position as the People’s Defence Units.” Den kurdiska gerillan erkänner därmed att mördarna är dess medlemmar men hävdar samtidigt att de inte representerar YPG eller dess ställning som ”folkets försvarsenheter”.

Erkännandet kommer efter påtryckningar från assyriska grupper som öppet anklagar YPG för attacken.

– Alla turer kring attacken pekar mot att det var ett politiskt beslut att eliminera de assyriska ledarna David Jendo och Elyas Nasser. YPG har insett att det inte längre är hållbart att förneka anklagelserna men försöker istället minimera skadan genom att distansiera sig från de som utförde mordet, kommenterar Tony Meshko från Assyriska riksförbundet: ”Vi köper inte detta utan ser det som ytterligare ett hån mot assyrierna”, säger han.

YPG är den väpnade grenen till det kurdiska partiet i Syrien som är allmänt känt som PYD. Båda organisationerna ses som PKK:s organ i Syrien. Den assyriska gruppen Dawronoye arbetar direkt under PKK och PYD i Syrien under olika organisationsnamn såsom Syriac Union Party och milisen MSF.