Den holländska regeringen har nyligen beslutat att öronmärka motsvarande fyra miljoner kronor till assyrierna i Irak. Pengarna är tagna från den summa på 60 miljoner kronor som holländska regeringen hade beslutat om i december i fjol.

Majoriteten av de 60 miljonerna distribuerades via FN-organ verksamma i Irak och många assyrier har på så sätt fått nytta av pengarna genom FNs olika hjälpprogram i landet.

En del av pengarna har dock reserverats specifikt för assyrierna. Först ut är fyra miljoner som kommer att gå till olika långsiktiga projekt i samarbete mellan holländska hjälporganisationer och Assyrian Aid Society i Irak.

– Det är ännu ett glädjande beslut som är ett resultat av hårt arbete. Den holländska regeringen var länge tveksam till att gå via Assyrian Aid Society men idag välkomnar vi beslutet och fortsätter att följa upp så att pengarna verkligen går dit de ska, säger Afram Yakoub, från assyriernas Bryssel-baserade lobbyorganisation Assyria Council of Europe. 

Assyria Council of Europe medarbetaren och tillika holländska politikern Attiya Gamri Tunc var den som först lyckades uppmärksamma Hollands regering på assyriernas stora hjälpbehov.

Sedan starten år 2007 har Assyria Council of Europe medverkat till att bistånd motsvarande cirka 8 miljoner kronor nått assyrierna i Irak. Assyria Council of Europe finansieras av assyriska organisationer och individer. Klicka här för att stödja ACE eller besök www.assyriacouncil.eu.

[FOTNOT: Denna text är ett pressmeddelande från ACE]