Två sprängladdningar riktade mot kristna har idag på morgonen exploderat i norra Irak. En person har avlidit och ytterliggare 80 personer har i nuläget rapporterats som skadade, varav 17 allvarligt, i det senaste våldsdådet som skakat de kristna assyrierna i landet.

Den samordnade attacken bestod av en vägbomb och en bilbomd. De två sprängladdningarna var riktade mot bussar som transporterade studenter och anställda till universitetet från den i huvudsak kristna staden Hamdaniya, 40 km öster om Mosul.
 
Irakisk polis rapporterar att den avlidne mannen var en kristen butiksägare som befann sig i närheten av platsen där en av sprängladdningarna detonerade. Både studenter och andra civila fanns bland de skadade, uppger irakisk polis.

– Efter explosionen var situationen i bussen kaotisk och jag kunde se blodfläckar och höra skrik överallt, säger studenten Wisam Jarji som skadades i attacken.

Trots att våldet har minskat totalt sett i Irak sedan 2007 så förekommer fortfarande attacker, framförallt i Bagdad och Mosul, mot de kristna i landet.

En stor del av landets kristna assyrier bor idag i just Mosul och det omkringliggande området i Nineveh provinsen. Många menar att attackerna syftar till att driva dessa assyrier på flykt från sina hemtrakter, något som människorättsorganisationen Human Rights Watch varnade för redan i november 2009.