För att uppmärksamma folkmordet – Seyfo – från 1915 samlade organisationen Seyfo Center 92 ungdomar för att springa det årliga maratonloppet som anordnas i Enschede, Holland. Antalet löpare representerar de år som gått sen den turkiska staten gav order om verkställandet av massakerna som kom att drabba assyrier, armenier och greker.

Sabri Atman, som är känd för att ha vigt sitt liv för att uppmärksamma folkmordet, är en av initiativtagarna till bildandet av organisationen Seyfo Center, som har kämpat för att f å till ett assyriskt deltagande i detta, årliga, maratonlopp. Innan loppet höll Atman ett kort tal där han jämförde loppet med kampen att få till ett internationellt erkännande för folkmordet.

– Båda två är svåra och smärtfyllda utmaningar men vi, som är barn till offer för detta folkmord, har startat detta maraton och ser inga skäl till att vända tillbaka. Tvärtom, vi fast beslutna om att nå mållinjen. Vi kommer inte att nöja oss med något mindre än ett officiellt erkännande från Turkiet, deklarerade Atman bestämt.

Det fanns ett betydande antal assyriska åskådare som hejade fram och uppmuntrade de tappra 92, som samtliga lyckades slutföra loppet. Det assyriska deltagandet i loppet organiserades huvudsakligen av Seyfo Center och Assyriska Ungdomsförbundet i Holland samt stöddes av Firodil Institute i London.