Trots hård kritik om att projektet kommer att ödelägga en tusenårig historisk plats och tvångsförflytta tusentals kurder, har Turkiet börjat bygga en större damm på floden Tigris. Premiärministern Recep Tayyip Erdogan deltog i lördagens öppningsceremoni för Ilisu-dammen utanför staden Dargecit, 45 kilometer från den syriska gränsen. Ceremonin markerar starten för ett projekt som först introducerades under slutet av 1970-talet och som har varit kontroversiell sedan dess. Projektet har även utlöst protester från Irak och Syrien, som tycker att Turkiet lägger beslag på vattnet från de två floderna.

Kärnan till oppositionen mot dammbygget är den närliggande staden Hasankeyf (assyriska Hasna d-Keepa eller Hesno d-Kifo), en liten fattig stad vid floden Tigris, en gång i tiden en mäktig stad i forna Mesopotamien, som kommer att översvämmas av dammbyggets stora vattenreservoar. De många kritikerna mot projektet hävdar att dammen, med tillhörande hydroelektriskt kraftverk, kommer att förstöra Hasankeyfs unika kulturarv som inkluderar assyriska, romerska och ottomanska monument och sabotera vardagslivet för dess invånare av etniska kurder och araber. I försök att stoppa projektet, har aktivister uppvaktat den Strasbourg-baserade europeiska domstolen för mänskliga rättigheter och krävt att utländska borgenärer inte betalar ut lån till det internationella konsortium som anlitats för att bygga faciliteten.

Sympatisörer kontrar med att dammen, som är en del av en av ett större projekt som har varit planerad i tiotals år. Planen går ut på att förbättra den ekonomiska utvecklingen i den fattiga, främst kurdiskt befolkade, sydöstra delen av Turkiet. Planen är tänkt att skapa 10 000 arbeten, bana väg för fiskerier, bevattna stora områden åkerjord och bereda vital energi för Turkiets ekonomi.

Premiärminister Erdogan hyllade projektet som ett bevis för Ankaras beslutsamhet att förbättra levnadsstandarden för Turkiets kurdiska minoritet.

– Steget vi tar idag bevisar att sydöst inte längre är försummat. Denna damm kommer att ge stora vinster för den lokala befolkningen, sade han vid den TV-sända ceremonin.

Ilisu-dammen är planerad att vara i drift år 2013 och kommer att kosta 1,5 miljarder dollar. Den kommer att bli Turkiets näststörsta reservoar och fjärde största hydroelektriska kraftverk, som årligen kommer att generera 3,8 miljarder kilowattimmar elektricitet.

Tjänstemän säger att åttio procent av Hasankeyf’s arkeologiska platser – som inkluderar gravar och hundratals grotthus redan är skadade av naturens verkan och åratal av försumlighet – kommer att bli kvar ovan den planerade vattenlinjen. Monument som kommer att översvämmas, som moskéer, ett turkiskt bad och lämningarna av en forntida bro över Tigris, kommer att förflyttas till ett närliggande tilltänkt öppet museum under bar himmel, som Erdogan har lovat kommer att förvandla regionen till ett ”turistcenter”. Erdogan berättade även att åttiofem miljoner dollar har avsatts för att rädda de arkeologiska kvarlämningarna.

Översättning: Tomas Isik
Källa: Zinda Magazine (www.zindamagazine.com) 7 augusti 2006.