EU-parlamentariken Lars Adaktusson reste nyligen till irakiska Assyrien tillsammans med Metin Rhawi från Dawronoye. Nu riktar Assyriska riksförbundet kritik mot Adaktusson för hans samröre med den ökända gruppen.

EU-parlamentariken Lars Adaktusson från Kristdemokraterna valde att resa till irakiska Assyrien tillsammans med kontroversielle Metin Rhawi, en förgundsfigur inom den sektliknande Dawronoye-rörelsen. Metin Rhawi är ökänd för att bland annat ha uppmanat till våld i direktsändning i rörelsens tv-kanal Suroyo-TV.

På Assyriska riksförbundet har man svårt att förstå Adaktussons agerande.

– Det är ingen som ifrågasätter Lars Adaktussons goda vilja att hjälpa vår utsatta folkgrupp men hans agerande den senaste tiden tyder på att han allierat sig med Dawronoye som saknar legitimitet, förankring och stöd bland folkgruppen. Han gör sig själv en otjänst och kommer att förlora på det, menar Kara Hermez från Assyriska riksförbundet.

Genom de bilder och uttalanden som Adaktusson själv lagt upp efter resan är det tydligt att han inte fått en korrekt bild av assyriernas situation, menar riksförbundet.

– Det säger sig självt. Han åkte ner med en ledare från Dawronoye som är mer eller mindre öppna med deras beroendeförhållande till den kurdiska rörelsen. Självklart kommer Dawronoye att se till så att Lars får ett intryck som passar deras agenda, berättar Kara.

På Assyriska riksförbundet ställer man sig frågande till ett annat mönster i Adaktussons engagemang.

– För att vara en politiker som marknadsför sig som ledande i kampen för assyriernas rättigheter är det konstigt att han valt att vara helt tyst när kurder nyligen byggde illegalt på assyrisk mark i Nahla, när peshmerga stoppade assyrier från att protestera, när YPG i Syrien kidnappade fyra assyriska soldater, när YPG attackerade och dödade Henry Dawud. Det finns många fler exempel men mönstret är tydligt, Adaktusson är tyst när det är kurdiska grupper som förtrycker assyrierna, argumenterar Kara Hermez och fortsätter: ”Det tyder på att han inte förstår eller vill förstå dynamiken och hur assyrierna påverkas. Han stirrar sig blind på Islamiska staten vilket är helt fel om man som politiker vill tas på allvar och vill förstå problematiken på djupet, menar Kara Hermez.

Hujådå har mejlat frågor till Lars Adaktusson men inte fått svar.