I ett pressmeddelande går människorättsorganisationen Amnesty International ut och kritiserar det svenska beslutet att verkställa utvisningarna till Irak. Bland annat tar man upp just att kristna är en särskilt utsatt grupp i landet.

– Enligt trovärdiga källor kommer Sverige på onsdag att utvisa minst 14 irakier med tvång till Irak. Utvisningen strider mot  FN:s flyktingorgan, UNHCR:s rekommendationer att inte verkställa utvisningar till de regioner i Irak där säkerhetsläget är särskilt allvarligt, skriver Amnesty i pressmeddelandet.

Amnesty International vänder sig till den svenska migrationsministern Tobias Billström, och till Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson, med en direkt uppmaning om att stoppa alla tvångsutvisningar till Irak.

– Så sent som den 15 december 2010 skickade Sverige 20 personer till Bagdad. UNHCR kritiserade denna utvisning och tog särskilt upp det faktum att det i gruppen ingick fem kristna irakier, en grupp som är särskilt utsatt för övergrepp och förföljelse i Irak. Bara under 2010 mördades minst tolv kristna irakier av väpnade grupper, många kidnappades och kyrkor bombades, skriver Amnesty i pressmeddelandet.

Amnesty kräver att Sverige stoppar alla utvisningar till de irakiska provinserna, Ninewa (Mosul), Kirkuk, Diyala, Salah al- Din och Bagdad, samt andra farliga områden som delar av Al Anbarprovinsen. I stället bör dessa personer få skydd i Sverige menar människorättsorganisationen.