Hollywoodkändisen och FN-ambassadören Angelina Jolie besökte bland annat den assyriska staden Alqosh på Nineveslätten för att rikta uppmärksamheten mot assyriernas och yezidiernas situation.

Under måndag den 26 januari besökte Angelina Jolie assyriska och yezidiska samhällen och flyktingläger i Norra Irak. Den världskända skådespelerskan är sedan flera år ambassadör för FN:s flyktingorgan UNHCR och arbetar för att öka stödet till utsatta i konfliktområden.

Under sitt besök hann Jolie besöka den assyriska saden Alqosh på Nineveslätten. På bilden ovan syns hon intill Basem Ballo, den assyriske borgmästaren för Tellkaif distriktet, ett av tre distrikt som utgör Nineveslätten. Alqosh är en av få städer som inte hamnade i islamiska statens händer. Många av stadens invånare har återvänt och det är också här den assyriska styrkan Nineveh Plain Protection Units har sin bas.

Angelina Jolie är sedan tidigare väl förtrogen med assyrierna genom sin vänskap med den hyllade amerikansk-assyriska regissören Terrence Malick som har bland annat arbetat med Jolies man Brad Pitt.

Utanför ett flyktingläger med yezidiska och assyriska internflyktngar höll Jolie en presskonferens där hon konstaterade att omvärlden håller på att misslyckas med att rädda flyktingarna.

FN har utfärdat flera larm om att dess hjälp till flyktingarna i Mellanöstern är underfinansierad.