Det forna Assyriens historia tecknas på fem minuter i en animerad video av den populära plattformen TED-Ed som vill sprida kunskap.

Många assyrier runtom i världen har blivit glatt överraskade av videon som sprids flitigt på sociala medier. På lite mer än fem minuter tecknas det forna Assyriens födelse, expansion till imperium och fall i en snyggt animerad video.

På TED-Ed:s facebook-sida flödar kommentarsfältet över av assyrier som dels uttrycker tacksamhet över videon och dels stolthet över att vara ättlingar till ett forntida rike. I skrivande stund har videon nära åttahundratusen visningar på facebook och runt en halv miljon på TED-Ed:s hemsida. Videon kommer förmodligen att få många fler visningar då den släpptes för mindre än en vecka sedan.

Plattformen TED-Ed syftar till att förpacka kunskap i ett snyggt och behändigt format och används av lärare världen över. Materialet faktagranskas av experter och specialister. Bakom faktan i videon om Assyrien står forskaren Marian H. Feldman, professor i arkeologi från John Hopkins universitet i USA.

På TED-Ed:s hemsida finns mer information om videon och mer material om Assyrien i form av fördjupningsfrågor.