Mark Kirk, senator i USA:s kongress, har ställt flera frågor till den kurdiske diktatorn Massoud Barzani om behandlingen av assyrier i Norra Irak.

Den republikanske senatorn Mark Kirk representerar staten Illinois där över hundra tusen assyrier lever främst i staden Chicago. I ett brev till den kurdiske diktatorn Massoud Barzani daterat den 23 juni tar han upp flera fall av förtryck mot assyrierna.

”Anklagelserna (mot KRG, red anm) inkluderar förhindrande av grundläggande samhällsservice, stölder av assyrisk mark utan tillgång till rättvisa domstolar, oförmåga att ta hänsyn till assyriska krav i författningskommittéen och ökade hinder mot assyriernas rätt till att organisera sig och demonstrera” skriver senatorn och tar även upp Nineveslätten: ”Jag är även bekymrad över kurdiska anspråk på Nineveslätten och andra områden”.

Mark Kirks brev liknar i mångt och mycket det brev som en annan republikansk senator, John McCain, skickade till Barzani tidigare i maj.

Assyriska riksförbundets ordförande Afram Yakoub, som besökte Washington nyligen för politiska möten, anser att man inte ska fästa alltför stor vikt vid breven:

– Man måste hålla i minnet att både Mark Kirk och John McCain förbereder sig för en valkampanj i november då många av platserna i senaten är ”up for grabs”. McCain och Kirk väljs i stater där det finns relativt många assyrier och därav deras vilja att skicka kritiska brev till Barzani. För att på allvar sätta tryck på KRG krävs mycket mer systematiskt påverkansarbete av assyrier i USA, vilket ser ut att vara på gång alltmer, kommenterar han.

I Europa har EU-parlamentsledamoten Bodil Valero skickat ett kritiskt brev till KRG:s kontor i Sverige gällande behandlingen av assyrier i norra Irak.