Den över 1 500 år gamla Syrisk ortodoxa kyrkan Mor Jacob i Nusaybin vandaliserades under måndagen genom att aggressiva islamistiska budskap skrevs på dess fasad.

Kyrkan som ligger i Mardinprovinsen är en av världens äldsta som än idag används. För närvarande pågår arbeten med att restaurera kyrkan som kan ha byggts så tidigt som 313 e.Kr. I skyddande syfte hade ett stängsel restes runt byggnaden. Detta hindrade dock inte förövarna från att ta sig fram.

Bland de islamistiska texterna som klottrats på den anrika kyrkans fasad stod ”Försvinn, oäktingar” och ”Försvinn, sionisthundar” på turkiska samt “Allah och Muhammed” och ”Profeten Muhammed, bekämpa de otrogna och hyklarna” på arabiska.

Enligt borgmästaren i Nusaybin, Ayşe Gökkan, skulle det vara omöjligt för en person att klättra över och riva ner skyddsstängslet, ta sig in på kyrkoområdet och klottra ner fasaden. Det står därför klart att attacken mot kyrkan inte är någon enskilds persons handling, snarare är det en grupp människor som ligger bakom illdådet.

– Om polisen respekterar alla kulturer så borde de snabbt lösa det här fallet och åtala förövarna. Fallet kommer att följas på nära håll av oss. Vi kommer inte att betrakta detta som ett vanligt brott. Mor Jacob-kyrkan är en tillgång för alla människor som tillhör detta samhälle, oavsett religion, och samhället kommer att skydda dess tillgång, sa borgmästare Ayşe Gökkan.

Polisen ska ha startat en utredning för att få tag på förövarna och säger att man söker efter fingeravtryck vid stängslet och på en sprayburk som hittades vid kyrkan. Några misstänkta är dock inte gripna.

Enligt uppgifter till Hujada.com trakasseras även det anrika Mor Gabriel-klostret. Under senare år har klostret varit involverat i rättsliga tvister rörande dess markområden och skyddsmur. Nyligen täcktes skylten vid Midyat som visar resvägen till klostret över i ett försök att motverka resenärers försök att hitta dit.

Sedan Cypernkriget 1974 då förföljelserna på kristna i Turkiet tog ny fart har den stora majoriteten av assyrier flytt landet. Idag lever blott en spillra kvar i sina ursprungliga hemtrakter i. Sedan 2000-talets början så har dock assyrier från olika länder i Europa valt att resa tillbaka i allt större omfattning. Somliga som turister, andra för att renovera och återuppbygga sina hus, och vissa för att försöka att återigen bli bofasta i det området de växte upp i, i sydöstra Turkiet.

I Mor Jacob-kyrkan bor idag en familj. Man, fru och deras barn. Deras utsatthet i detta som skett går inte att ta miste på. Trakasserierna mot heliga assyriska kyrkor och kloster i Turkiet syftar inte bara till att försöka stoppa denna utveckling med assyrier som vill återvända utan också till att injaga skräck i de få assyrier som lever kvar i sydöstra Turkiet för att driva dem på flykt från sitt sitt hemområde Turabdin, Gudstjänarnas berg.

Bildspel uppdaterat 2010-07-16