Om ett krig utbryter mellan kurder och araber i Irak kan konsekvenserna bli förödande för assyriernas framtid i området.

Farhågorna om fullskaligt krig eller utdragna stridigheter mellan KRG och centralmakten i Irak med anledning av KRG:s försök att bryta sig loss oroar många assyrier i landet. Ett nytt krig skulle kunna innebära att de kvarvarande assyrierna på Nineveslätten och KRG lämnar landet för gott.

Assyriernas fortsatta existens i Irak är skör efter decennier av krig, attacker och förtryck. Många upplever att de aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv i ett land där det ena kriget avlöser det andra. Det började med Iran-Irakkriget mellan 1980-1988 då många assyrier miste livet och många assyriska byar i norra Irak förstördes. Före och efter Iran-Irakkriget pågick striderna mellan den irakiska armén och kurderna vilket drabbade assyrierna hårt. Den amerikanska invasionen 2003 medförde instabilitet och islamistiska attacker mot assyrierna. Den så kallade islamiska statens härjningar sedan 2014 innebar etnisk rensning av assyrierna på Nineveslätten.

Mot denna bakgrund är det lätt att se hur nästa krig kan komma att bli spiken i kistan för assyrisk närvaro i irakiska Assyrien. Därför håller många andan inför utvecklingen mellan KRG och centralregeringen i Bagdad efter den kurdiska diktatorn Massoud Barzanis annonserade självständighetsreferendum den 25 september.

Den irakiska premiärministern Haider Al Abadi har redan antytt att han är beredd att använda armén mot Barzani och under måndagen talades det på sociala medier om irakiska truppförflyttningar bland annat på Nineveslätten. Turkiet, som bombar PKK-mål inom KRG regelbundet och som har flera militärbaser inne i KRG höll under måndagen en krigsövning vid gränsövergången Habur. Iran har å sin sida annonserat att gränsen till KRG kommer att stängas om KRG fullföljer sin plan.

Även om Barzanis separatistmanöver inte leder till regelrätta strider kan en blockad mot KRG förvärra den ekonomiska krisen och leda till att fler assyrier lämnar området. Fortsatt assyrisk existens i området hänger på en skör tråd, liksom för övriga minoritetsgrupper.