Mordet på armeniske journalisten Hrant Dink har väckt en stor opinion. Armeniska och Assyriska riskförbunden i Sverige, uppmanar nu svenska regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt att tydligare stödja de goda krafter som finns i Turkiet. Tillsammans ordnar de på lördag en ceremoni till minnet av mördade Hrant Dink.

Den 19 januari 2007 mördades journalisten, Hrant Dink, för att han bland annat skrivit om sin armeniska identitet och om folkmordet 1915 och på grund av detta blivit dömd enligt den turkiska strafflagens artikel 301 för förolämpning av ”turkiskheten”.

Armeniska och Assyriska riskförbunden, uppmanar nu svenska regeringen och statsminister Fredrik Reinfeldt att tydligare stödja de goda krafter som finns i Turkiet och som hålls tillbaka av högerextrema maktstrukturer och odemokratiska lagar som 301.

– Armenier och assyrier i Sverige har utryckt sin vilja att statsminister Fredrik Reinfeldt, tydligare borde utrycka sitt stöd för de krafter som värnar om mänskliga rättigheter, försoning och en fortsatt demokratiprocess i Turkiet, samt vill erkänna folkmordet 1915, säger Armeniska riskförbundets ordförande, Vahagn Avedian.

– Vi kommer under helgen ha en minnesceremoni på Sergelstorg i Stockholm för att minnas den försonande röst som Hrant Dink var, samtidigt som vi framför vår protest mot paragraf 301 i den turkiska brottsbalken som dödade honom, säger Armeniska och Assyriska riskförbunden i ett gemensamt uttalande.

Minnesceremoni för mördade journalisten Hrant Dink och till stöd
stöd för pressfrihet och mänskliga rättigheter hålls enligt nedan:
Datum & tid: Lördagen den 27 januari kl. 15.00
Plats: Sergels torg (T-centralen), Stockholm

Talare i urval:
Vahagn Avedian, Armeniska Riksförbundet
Feyyaz Kerimo, Assyriska Riksförbundet
Cecilia Wikström, Folkpartiet
Esabelle Reshdouni, Miljöpartiet
Yilmaz Kerimo, Socialdemokraterna
Prof. David Gaunt, Södertörns högskola
Aycan Şermîn Bozarslan, Kurdiska Riksförbundet
Alice Åström, Vänsterpartiet
Ella Bohlin, KDU