Folkpartiets landsmöte biföll motionen om assyriernas rättighet att bilda en lokal administration på Nineveslätten i Irak. Som Hujådå har skrivit tidigare har frågan drivits av ledande folkpartister.
– Nu gäller det att lyfta dessa frågor till både riksdag och regering, säger Fredrik Malm (FP) i ett pressmeddelande.

Ninos Maraha, Olle Wästberg, Cecilia Wikström, Fredrik Malm, Mats Siljebrand, Niklas Frykman och Sandro Banovac fick ett positivt svar på deras motion ”Stoppa den etniska rensningen av assyrier i Irak”, som hade tre konkreta yrkanden:
– Stoppa utvisningarna av kristna irakiska flyktingar, ta upp den etniska rensningen av kristna i Irak i internationella organ och Driva frågan om assyriers rätt till lokalt självstyre på Nineveslätten.

Inför landsmötet, som äger rum vartannat år och är det högsta beslutande organet, ansåg partistyrelsen motionen vara besvarad. Men under landsmötet ändrades yrkande två och tre till bifall, och även yrkande ett fick ett halvt bifall.

– Jag är väldigt nöjd med utgången. Folkpartiet tar assyriernas överlevnadsfrågor i Irak på största allvar. Fredrik Malm gjorde ett fint förarbete i utskottsarbetet och både han och Cecilia Wikström var lysande senare i debatten. Och Olle Wästberg har varit en viktig resurs från dag ett i det här arbetet, säger Ninos Maraha (FP), initiativtagare till motionen.

– Nu gäller det att vi lyfter dessa frågor till både riksdag och regering, säger Fredrik Malm (FP), utrikespolitisk talesperson.

Landsmötet röstade också för att väga in flyktingorganet UNHCR:s bedömning i utvisningsärenden. Därmed blev det ett halvt bifall till yrkande ett. Här gjorde även Mats Siljebrand, gruppledare FP Södertälje, och Frida Metso Johansson, invald ledamot i partistyrelsen på landsmötet, viktiga inlägg i debatten.

– Flyktingar utvisas från Sverige till farliga områden hela tiden, t ex skickas kristna irakier tillbaka till Bagdad och Mosul. Nu gäller det att alla politiker inser allvaret och tar gemensamt ansvar, säger Cecilia Wikström (FP), EU-parlamentariker.

– Läget för kristna på flera håll i Mellanöstern blir allt svårare – Egypten, Syrien, Irak. Det finns en skrämmande historia av förföljelse och folkmord. Det får inte hända igen. Därför bör Sverige agera för assyrier och andra kristna minoriteter i Irak, säger Olle Wästberg (FP).

På landsmötet debatterades även huruvida Turkiet ska erkänna Seyfo för att få inträde i EU. Birgitta Ohlsson, EU-minister, Jassenko Selimovic, statssekreterare, Gulan Avci med flera bekräftade Folkpartiets officiella hållning att EU ska utöva påtryckning på Turkiet för att erkänna folkmordet. Därmed förstärktes Folkpartiets erkännande av Seyfo från 2005 års landsmöte.