Assyriska Riksförbundet i Sverige, ARS, skickar ett eget ombud till rättegången mot S:t Gabrielklostret. Redan ikväll åker Simon Barmano, före detta ARS-ordförande, till Turkiet för att närvara vid fredagens rättegång.

Rättegången mot S:t Gabrielklostret fortsätter att uppröra assyrier världen över. Nu på fredag hålls fortsätter rättegången där turkiska staten vill konfiskera mark som tillhört klostret i århundraden. Assyriska riksförbundet skickar en egen representant till rättegången.

– Det är viktigt för oss som organisation att vara på plats och se till att rättgången går till på ett rättvist sätt. Det är också viktigt för oss att snabbt få korrekt information så att vi kan agera om det skulle behövas, säger Rachel Hadodo, ordförande för ARS.

ARS ombud blir Hadodos föregångare Simon Barmano, som tycker att det ska bli intressant att på plats få höra hur domstolen resonerar i denna absurda fråga. Under resan kommer han att få tillfälle att träffa guvernören i Mardin och även svenske ambassadören i Turkiet.

– Under mina möten kommer att påtala att det är dags att Turkiet i praktiken efterföljer vad de lovat. Vi som assyrisk minoritet kräver att få våra fulla rättigheter som medborgare i landet, säger Barmano inför sin resa.

Simon Barmano är också hoppfull inför rättegången.

– Visst kommer det ingen dom på fredag, men jag tror att vi vinner det här till slut. En seger skulle innebära att Turkiet i framtiden kommer att vara mer försiktiga och ta hänsyn till mänskliga rättigheter, avslutar Barmano.