Årets vinnare av Beth-Nahrin-Wien stiftelsens pris blir mediaorganet Assyria TV och biståndsorganisationen Assyrier Utan Gränser. ”Det är hög tid att vi ger ett erkännande för sådana individer/institutioner som förebilder” lyder motiveringen.

Två Sverige-baserade organisationer får alltså dela på priset som består dels av en prissumma och en ceremoni i Wien som hålls under november månad. Motiveringen lyder så här på engelska:

This year’s winners have shown great courage, ambition and a laudable civic Spirit. They were and still are prepared to fight for their convictions and stood by their views even though they did not always meet with the approval of their critics. The award winners pursued their goals and did not let others deter them. It is high time that we recognised such individuals/institutions as role models and honoured their tireless work.

På Assyrier Utan Gränser är glädjen stor över priset. ”Vi är jätteglada och hedrade över priset. Det är glädjande att folk ser vårt jobb och engagemang med att nå ut med vårt arbete och hjälp till de behövande”, säger en lycklig Sisilya Rhawi som leder organisationen och som själv besökte irakiska Assyrien tidigare under hösten.

Glädjen är också påtaglig hos Assyria-TV: ”Vi är mycket glada, det är en bekräftelse på att vi gör en meningsfull insats för assyrierna” säger styrelsens ordförande Ninos Poli. Den hårt arbetande redaktionschefen Dikran Ego utvecklar: ”Det är en en bekräftelse på att våra tittare runtom i världen uppskattar Assyria TV, det får vi bekräftat när vi möter folk. Det är även ett kvitto på att vi uppfattas som en seriös organisation. Det finns ju många olika aktörer och jag tror att folk inser vilka som tjänar sanningen och arbetar seriöst och vilka som vrider och vänder på fakta för att tjäna olika särintressen. Vi har satt det i system att hålla oss till sanningen oavsett vad det kostar och folk uppskattar det”, kommenterar Dikran.

Beth-Nahrin-Wien stiftelsen är en privat stiftelse med säte i Wien och leds av Gabriel Aslan. Stiftelsen delar sedan flera år ut ett pris för personer eller organisationer som gör en insats för det assyriska folket runtom i världen. Bland tidigare pristagare finns forskaren Gabriele Yonan som forskat om folkmordet Seyfo och turkiskan Zeynep Tozduman som uppmärksammat Seyfo-frågan i Turkiet.