Utvecklingen på Nineveslätten och hela norra Irak har försämrats betydligt under det senaste dygnet. Hujådå uppdaterar löpande.

Läget på Nineveslätten och norra Irak har förvärrats avsevärt under det senaste dygnet. Hujådå uppdaterar flera gånger under dagen med hjälp av källor på plats.

Torsdag 7 augusti 01:00

– Assyrier från samtliga städer och byar på Nineveslätten har lämnat sina hem och begett sig norrut då Islamiska Staten (IS) har börjat rikta in sig alltmer på den norra delen av landet. Det är oklart hur många som är kvar men det står klart att majoriteten har flytt. Även yezidier och andra invånare har flytt. Kön vid Aloka check-pointen som är den sista innan folk når staden Nohadra (Dohuk) uppges vara två timmar lång. 

– Fyra assyrier har bekräftats döda. En man i Tell Keif och en mor och hennes två små barn i staden Al Hamdaniya. Samtliga dog av granater som IS har skjutit mot städer på Nineveslätten under de senaste dygnen när de drabbat samman med kurdisk milis.  

– Det blir alltmer uppenbart att kurdisk milis har svårt att stå emot attacker från IS som under natten försökt attackera samhället Makhmour som ligger ganska nära Arbil.

– Läget för yezidierna i Sinjar alltmer allvarligt. Många rapporteras ha dött i värmen uppe på berget Sinjar där de är avskurna från omvärlden efter att IS intagit deras samhällen vid bergets fot. Rapporter om att IS har avrättat flera yezidier då de anser dessa vara djävulsdyrkare. 

– Kurdisk milis har dragit sig tillbaka från flera check-points på Nineveslätten. På många ställen utan att kämpa emot IS. Det spekuleras i om det är militär taktik för att kunna använda flygvapen mot terroristerna. Peshmergas tillbakadragande bidrar till flykten bland den civila befolkningen. Skapar oro om att fienden är nära. IS sprider falska nyheter på sociala medier som en del av den psykologiska krigföringen. 

– Källor uppger att telefonerna har dålig täckning i området. Oklart om telefonlinjer har förstörts eller om nätet är överbelastat för att många människor försöker ringa varandra.

– Läget allmänt kaotiskt och stor rädsla hänger i luften. Flera hundratusen människor nu på flykt från drabbade områden, speciellt Sinjar och Nineveslätten. 

Torsdag 7 augusti 12:00

– Källor uppger att kurdisk milis drog sig tillbaka från staden Al Hamdaniya och andra städer på Nineveslätten runt 02:30 under natten.

– Runt 03:00 lämnade även en oberoende assyrisk milis staden Al Hamdaniya. Det blev den sista militära styrkan som lämnade området innan Islamiska staten intog staden.

– När Islamiska staten intog Al Hamdaniya (även kallat Baghdede och Qaraqosh) gick de till moskén och ropade ut via högtalarna ”Allahu akbar” och sina slagord. De satte även upp sin flagga på stadshusets byggnad i staden. 

– Två av varandra oberoende källor uppger att cirka fyrtio assyriska män valde att stanna kvar i staden eller hann inte fly. IS har via högtalare beordrat dessa att stanna kvar med följande budskap: ”Vi kommer inte att skada er men den som försöker fly kommer att dödas”.

– Irakiska flygvapnet har av okänd anledning slutat bomba mål i området.

– Uppgifter gör gällande att ett fåtal äldre eller rörelsehindrade assyrier finns kvar i olika assyriska städer som IS intagit, dessa inkluderar Batnaya, Telleskof med flera.

– Kurdiska ledningen i norra Irak som tidigare talade utifrån en maktposition har under natten vädjat till omvärlden om militärt stöd. Rädda kurder flydde staden Arbil under natten i konvojer, rädda för att IS siktat in sig på att inta staden.

– Våra källor på plats uppger att det inte finns några uppgifter om dödade assyrier så här långt. Se tidigare uppdatering för uppgift om de fyra assyrier som dog senaste dygnen till följd av granateld. 

Torsdag 7 augusti 18:00

– Uppgifter om att IS förstört ställen som brukade sälja alkohol i de assyriska samhällen de nu intagit.

– Många kurder flyr nu staden Nohadra (Dohuk), allmän rädsla och hysteri i staden. Många beger sig till staden Zakho nära turkiska gränsen.

– Huvud-checkpointen in till KRG heter Qalak och ligger cirka 30 kilometer sydväst om Arbil. Den togs över av IS runt 14:00 då kurdisk peshmerga (De som inte räds döden) flydde därifrån och övergav den största ingången till Arbil. Islamiska statens svarta flagga flyger nu över den. Folk som stod i kö och väntade på att släppas in fick lämna sina bilar och fly mot Arbil till fots. 

– På många ställen rapporteras att Peshmerga (De som inte räds döden) flydde hals över huvud från sina posteringar och lämnade vapen och utrustning bakom sig. Många flydde i civila kläder precis som irakiska armén gjorde den 9-10 juni då IS intog Mosul.

– En kontakt på plats i Norra Irak säger till Hujådå: ”De har vägrat oss att försvara oss själva och vägrat yezidierna att försvara sig själva och nu ser vi hur de själva inte förmår skydda varken oss eller sig själva. Fasaden de byggt upp kring sin peshmerga har avslöjats av IS. De (kurderna) har inte deltagit i strider, har inte modet och är oförmögna att möta detta hot. Det som utspelar sig är en skandal”. 

– Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har begärt ett akut möte från FN:s säkerhetsråd som ska äga rum under kvällen.  Syftet är att diskutera sätt att akut hjälpa de utsatta i norra Irak. 

– Irakiska parlamentet röstade under dagen för ett FN:ingripande i landet med anledning av det omedelbara hotet mot assyrier och andra minoriteter. Parlamentet kräver skapandet av en skyddszon på Nineveslätten och fördömer Islamiska statens agerande som brott mot mänskligheten.  

– Inga nya uppgifter om döda eller skadade assyrier.  

– Assyria TV sänder ett liveprogram om situationen. Tittare har möjlighet att ringa in till programet som börjar 20:00. 

Fredag 8 augusti 01:00

– Uppgifter om att IS tagit bort kors från kyrkor på Nineveslätten stämmer och är i enlighet med tidigare agerande. Bränning av biblar och manuskript kan i nuläget inte bekräftas av källor i norra Irak.

– Inga nya uppgifter om dödade eller skadade assyrier.

– Inget nytt om assyrierna som är fast i Al-Hamdaniya under IS kontroll. Tros vara vid liv. En av personerna som är fast är en pensionerad lärare som arbetade bland araber i samhället Salamiya. Han har uppgett på telefon att IS bett de kvarvarande assyrierna att betala islamisk skatt ”Jiyzia”. 

– IS svarta flagga vajar över check-pointen vid området Guwer som också ligger nära Arbil. Uppgifter från lokalbefolkningen till journalister gör gällande att IS positioner har bombats från luften. USA har förnekat att man är bakom bombningarna. 

– Källor i Nohadra (Dohuk) uppger att affärer stängde tidigt idag. Köpcentrumet i mitten av staden har varit stängt. Staden är öde och väldigt få människor är ute. Normalt brukar väldigt många vara ute speciellt då det är helg då fredagar är röda dagar. I ett desperat försök att ingjuta mod i befolkningen åker bilar med högtalare runt och spelar upp kurdiska patriotiska sånger. Liknande stämning rapporteras från Arbil.

– FN:s säkerhetsråd avslutade just sitt möte med anledning av situationen för minoriteterna i norra Irak. Mötet är en besvikelse då man inte fattat beslut om militärt ingripande. Säkerhetsrådet säger att det som händ yezidierna ”kan” vara ett folkmord, men att man behöver samla in mer fakta innan man kan säga med säkerhet. Man uppmanar omvärlden att ”mobilisera”. 

– En del källor vi talat med ser det som sker som ett spel. De menar att denna ”konstgjorda situation” hjälper KRG att uppnå flera mål; dels att få fler och tyngre vapen från omvärlden vilket för KRG närmare självständighet och dels att en gång för alla få bort minoriteterna från Sinjar och Nineveslätten. 

Fredag 8 augusti 19:00

– Både internationella källor och våra källor på marken bekräftar att flygattacker har utförts i norra Irak. USA:s president uppgav under gårdagen att man kommer att hindra IS att ta över Arbil genom att bomba deras positioner. Mål har också bombats runt Sinjar enligt våra källor.

– Läget uppges vara lugnare i Arbil och Dohuk under dagen och människor verkar mer avslappnade. USA:s beslut att flygbomba tros ha spelat en stor psykologisk roll.

– Våra källor uppger att man uppskattar att Islamiska staten har gått in på Nineveslätten med endast 4-5 jeepar, alltså väldigt få terrorister. Det bidrar till spekulationerna kring huruvida det som utspelat sig har varit ett spel från kurdiskt håll för att uppnå strategiska mål på assyriernas och yezidiernas bekostnad. 

– Inga uppgifter om dödade eller skadade assyrier.

– Assyrierna som blev kvar i Al-Hamdaniya sägs vara vid god hälsa. IS har implementerat ett utegångsförbud för dessa och krävt att de betalar islamisk skatt ”Jiyzia”. ”Ni är bokens folk, vi kommer inte att skada er” har de sagt till personerna i sitt fångenskap.

– Det finns uppgifter om att centralregeringen nu planerar att beväpna yezidier, assyrier och andra minoriteter. Detta kan dock inte bekräftas ännu.

– IS har bara intagit assyriska städerna på Nineveslätten upp till Telleskouf. Städer som Alqosh och Sharafiya har de inte kunnat eller velat komma åt.

Lördag 9 augusti 22:00 

– Inga uppgifter om döda eller skadade assyrier.

– Assyrierna som är under IS kontroll i Al-Hamdaniya uppges nu vara närmare 150 personer och inte femtio personer som tidigare rapporterats. Stadens borgmästare är i kontakt med dessa per telefon och de uppger att de inte har blivit skadade.

– Situationen på Nineveslätten är oförändrat sedan gårdagen. IS kontrollerar assyriska städerna upp till Telleskouf. Har av en ännu oförklarlig anledning inte gått mot Alqosh. 

– Läget i Nohadra och Arbil uppges vara mer stabilt av våra källor. Oberoende journalister på plats rapporterar dock på twitter om inställda flyg och om utländska företag som försöker få ut sin personal. Flera oljebolag har avbrutit sitt arbete och dragit hem personalen.

– Kurdiska grupper i Nohadra ville demonstrera idag och kräva att man utvisar samtliga araber från KRG. Myndigheterna stoppade demonstrationerna. Händelsen tyder på spänningar mellan kurder och araber. 

– Terrorister från Islamiska staten använder lokala araber i städerna man tagit över på Nineveslätten för att övertyga assyrier som flytt att komma tillbaka. De ber de lokala araberna att ringa assyrier som de känner och försöka övertala dessa att återkomma. Många assyrier har fått samtal där argumentet är ”Ni har inget att frukta, betala Jiyzia och kom och lev som förr, ingen kommer att skada er”. 

– Enligt våra källor har IS inte förstört några kyrkor på Nineveslätten annat än att ta bort korsen från dessa. De har däremot språngt upp två shiamoskeer.

– Situationen för yezidierna som fastnat uppe i Sinjar berget är fortsatt kritisk. IS terrorister försökte köra upp för berget i tre jeepar idag. Dessa eliminerades av amerikanskt stridsflyg innan de hann fram till de strandade. Det rapporteras om andra bomber som fällts av USA mot IS i områden där strider pågår. Dock inga uppgifter om bomber mot mål på Nineveslätten. 

– Aftonbladet och TT rapporterade idag om den försvarsstyrka som assyrierna vill bilda för att själva sköta försvaret av Nineveslätten framöver. Emad Youkhanna, medlem i iraks parlament och ledande medlem i Assyrian Democratic Movement (ADM) har krävt att statsmakten finansierar styrkan, enligt irakisk media.

Detta videoklipp är från Islamiska staten. Visar hur terroristerna reser sin flagga över byggnader på Nineveslätten. 

Detta var sista uppdateringen. Hujådå återgår till sedvanlig rapportering.